Opozicija osporila i sadržaj i naziv

0

Brani demokratske izbore: Luk List

Većinska koalicija socijaldemokrata (SPD) i Saveza 90/Zeleni u Gradskom veću Hanovera predložila je da se Migracioni odbor, u skladu sa Lokalnim integracionim planom (LIP) i opštim evropskim integracionim procesima, preimenuje u Međunarodni odbor. U novom obliku odbor bi se bavio problemima vezanim za međunarodnu saradnju i integracione procese u Evropi, a promenio bi se i njegov status i način izbora tzv. savetodavnog dela.

 

Savetodavni deo (12 članova migrantskog porekla) u vreme Saveta stranaca i Migracionog odbora, birani su na javnim izborima, dok je preostalih 12 članova sa pravom odlučivanja, imenovano iz redova odbornika Gradskog veća.

Vladajuća koalicija predlaže da svi članovi novog Međunarodnog odbora dobiju pravo odlučivanja. Polovina njih, sa migrantskim poreklom, ulazila bi u odbor na predlog organizacija i klubova stranaca, a na raspisani javni konkurs mogli bi da se prijave i pojedinci.

Ne "vide" se stranci

Opozicija, koju čine demohrišćani (CDU) i Levica, tvrdi da se u novom nazivu ne vidi zastupljenost sugrađana migrantskog porekla, niti oni sebe u njemu mogu da pronađu.
– Samo slobodni izbori migranata su demokratski, jer jedino oni obezbeđuju ravnopravno učešće u lokalnom političkom životu, kaže odbornik Levice Luk List.

Svi kandidati, bez obzira na koji način se kandiduju, moraju prethodno da dokažu stručnost u zastupanja interesa došljaka i to upravo iz oblasti delovanja za koje je ovaj odbor nadležan.

Njihovu podobnost ocenjivala bi stručna komisija, a potvrđivao gradonačelnik. Posle njegovog odobrenja, kandidati bi postajali punopravni članovi odbora, koji bi bio uključen u Gradsko veće Hanovera, sa istim statusom kakav imaju i ostali odbori "gradske vlade".

Rešenje ovog pitanja od početka godine je više puta odlagano, a na kraju se pribeglo načinu na koji to rade u Lineburgu i Štutgartu, gde je način izbora takođe kombinovan, a stručnost kandidata od presudnog značaja za njihovo postavljenje .
 

Predlagači su svoju ideju obrazložili činjenicom da je na dosadašnje izbore za članove Saveta stranaca (a potom Migracionog odbora) na izbore izlazilo svega 5 do 10 odsto birača migrantskog porekla, pa većina nije demokratski odlučivala. Što se tiče stručnosti, ona je uslovljena činjenicom da odbor više nije samo savetodavno, već je telo koje i odlučuje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here