Premijera drame “Igrajući žrtvu”

0

Glumački ansambl – Nenad Stojmenović, Tanasije Uzunović, Anastasia Mandić, Milena Đorđević, Slobodan Beštić i Bojan Lazarov dobio je dug aplauz, ali je ova "crna komedija", u stilu neuobičajenom za repertoar nacionalnog teatra, izazvala podeljene reakcije publike.

Reditelj, koji potpisuje i dizajn scenskog prostora i svetla, spojio je elemente Čehova, Harmsa i Monti Pajtona, prikazujući crnohumorno osećanje sveta, prostore fantastike i groteske u svakodnevnom životu.

 

Braća Presnjakov pripadaju najznačajnijim i u svetu najizvođenijim ruskim dramskim piscima. U osnovi njihovog komada "Igrajući žrtvu", premijerno izvedenog 2003. na festivalu u Edinburgu, jeste priča o sukobu senzibilnog pojedinca i sveta koji ga okružuje.

Glavni lik Valja (Stojmenović) ima neobičan posao, "igra" žrtvu prilikom policijskih rekonstrukcija zločina. Kroz situacije na poslu i probleme u porodici, smenjuju se socijalne, melodramske, bizarne i porodične scene ove višeslojne drame.

Kostime je kreirala Mirna Ilić, a muziku Sonja Lončar i Goran Simonoski.

 

Sledeći je "Pokojnik"

 

Narodno pozorište najavilo je do kraja godine i premijeru Nušićevog “Pokojnika”, 26. decembra na Velikoj sceni, a u tumačenju Savina, taj komad ukazaće na to da je korupcija zahvatila i najintimnije područje života – bračne, ljubavne, prijateljske i rodbinske odnose.

 

Prema navodima Narodnog pozorišta, Savinova režija postavlja pitanje da li smo spremni da žrtvujemo vrednosti ličnog života samo zato da bismo se održali u sistemu koruptivnih društvenih igara. Ili, žrtvujući svoj opstanak u takvom društvu, treba da postupimo kao Pavle Marić, glavni lik Nušićevog komada – da odbacimo identitet i odemo negde drugde, daleko od sveta prevare, pljačke, izdaje i laži.

 

Dramaturg je Slavko Milanović, scenograf Boris Maksimović, kostimograf Marina Medenica, a u brojnoj glumačkoj ekipi su Nebojša Kundačina, Darko Tomović, Predrag Ejdus, Branko Jerinić, Bojan Krivokapić, Aleksandar Đurica, Ljubomir Bandović…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here