Slikar “prodaje” dilere

0

Otvaranje izložbe u galeriji "Odon Vagner Kontemporari"

– Ceo koncept je u drugačijoj vizuri – kaže umetnik. – Dileri, to jest trgovci umetničkim delima su ti koji prodaju slike umetnika, oni promovišu umetnike i njihova dela. U ovom slučaju umetnik "prodaje" dilere i oni su na zidu u vidu slike.
Oko godinu dana trajala je avantura njihovog "hvatanja", fotografisanja, a zatim slikanja platana sa njihovim likovima.

– Vrlo je komplikovano pronaći dilera, to jest galeristu, a još teže naterati ga da pozira za fotografiju. Morao sam da ih napadam na licu mesta (spopadam) i fotografišem mobilnim telefonom. To je bilo dobro jer nisu to shvatali za ozbiljno, pa sam dobio njihove prirodne poze, bez šminke i nameštanja – objašnjava Mitić.

Istovremeno sa izložbom, koja je u toku, štampana je i knjiga (ograničen broj primeraka) pod naslovom "Dileri", u kojoj se nalazi kolekcija od 36 portreta izloženih u galeriji "Odon Vagner Kontemporari".

Mitićev novi projekat dobio je izuzetan publicitet u ovdašnjoj štampi i medijima. Već poznat po upotrebi raznog oružja i municije, te eksera u kreiranju svojih slika (njegov rad "Hole Jesus" nastao je ispaljivanjem metaka na kanvas iz puške M14, a "Screnj Harper", portret kanadskog premijera Stivena Harpera, napravljen je od eksera), umetnik je ovaj put posegnuo za neuobičajenom temom koja baš zbog toga nije manje angažovana nego njegovi radovi oivičeni rupama od municije ili eksera.

 

Viktor Mitić (levo)

– Ja sam već nekoliko godina u nekom pop pop artu – kaže umetnik, opisujući trenutnu fazu u svom stvaralačkom radu. – Imao sam veliki broj izložbi i intervjua o ovome što radim. Jedna od mojih slika je u stalnoj postavci "Beaverbrook Art" galerije u provinciji Nenj Brunsnjick. Izlagao sam i u Tokiju u jednoj od najstarijih galerija "Muramatsu" – oni su u biznisu od 1942. godine.

 

Sledeći poduhvat je nešto što sam oduvek želeo da uradim, a to je učešće na svetskoj aukciji umetnina za pomoć ljudima obolelim od autizma. "Geneva center for autism" organizuje aukciju slika u maju sledeće godine. Deset slikara je pozvano da učestvuje u tom projektu, među njima i ja. Jedan od slikara, koji će takođe učestvovati, je i Peter Doig, čija je slika na poslednjoj aukciji "Sothebdž’s" prodata za više od 10 miliona dolara. Jako se radujem i što ću biti u takvom društvu i što ću svojim delom nekome pomoći.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here