Tid pao, a jezik se podelio

0

Učesnici tribine: Stevan Tontić (prvi sleva)

Među učesnicima bio je i pisac Stevan Tontić, koji je više godina boravio u Nemačkoj, a danas živi u Sarajevu.

Učesnici tribine su saglasni da je pad Berlinskog zida u zemljama istočne Evrope doživljen kao događaj koji je pored osećaja slobode izazvao i porast nacionalizma, jer "do 1989. godine u istočnoj Evropi nije bilo istinskog političkog života".

Stevan Tontić je govorio o porastu nacionalizma u bivšoj Jugoslaviji, koji se prvo izrazio u oblasti jezika i težnji nekadašnjih republika da uz jezik imaju i svoju državu.

– I pored činjenice da su sve novonastale države bivše Jugoslavije imale svoje jezike, ljudi sa tog nekada jedinstvenog prostora uglavnom se dobro razumeju i ne treba im prevodilac. Jer, samo pet odsto sadržaja tih jezika je različit, svi se međusobno razumeju, naravno ako to hoće – rekao je Tontić.

On je govorio i odnosu zemalja Istočne Evrope i Balkana prema Evropskoj uniji. Evidentno je da sve te novonastale države žele u Evropsku uniju, ali se postavlja pitanje – šta je sa nacionalnim identitetom tih zemalja, pogotovo sa njihovom literaturom koja se stvara na "malim jezicima".

Tribinu o zanimljivoj temi slušalo je pedesetak prisutnih u Kulturnom centru "Gastajg".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here