Za strance 600 časova nemačkog jezika

0

Fekter želi da se broj obaveznih časova nemačkog jezika poveća sa 300 na 600.
Za pridošlice ovo znači pre svega više obaveza pogotovu kada je reč o znanju nemačkog jezika, jer je ono definisano kao uslov za integraciju.
Novi plan predviđa da se pre svega poveća nivo znanja nemačkog jezika i kod pridošlica, koje se već nalaze u Austriji.

 

Marija Fekter

Trenutno naime važi to da se u okviru Sporazuma o integraciji mora dostići takozvani nivo A2, što podrazumeva to da se osoba može sporazumeti kod lekara.
U akcionom planu sa navodi da ovaj nivo nije dovoljan, te da je potrebno znanje koje će biti primenljivo za tržište rada.

 

Tako bi ubuduće bio potreban nivo znanja B1, jer, kako se objašnjava, na ovom nivou, pridošlica mora da bude u stanju da aktivno učestvuje u svakodnevnoj komunikaciji.

Nacionalni akcioni plan predviđa i pooštrenja za omladinu migrantskog porekla.

Tako na primer naknada za porodice se predviđa da se isplaćuje do 18. godine života, samo u slučaju da se pohađa škola, zanat ili neki od kurseva Službe za zapošljavanje (AMS).

Dalja stavka predviđa takođe i obrazovanje veroučitelja, koje treba da bude modernizovano, posebno kada je reč o imamima.

Ovaj plan ministarke unutrašnjih poslova Austrije datira od aprila 2009. kada se na poziv ovog ministarstva sastala jedna grupa u kojoj su se našli socijalni partneri, pokrajine, ministarstva i nevladine organizacije, kako bi učestvovali u njegovoj izradi.

Međutim zajedničkog završnog dokumenta nije bilo, već su pokrajine umesto toga zahtevale uspostavljanje jedne radne grupe između saveznih i pokrajinskih organa.
Kritikuje se to što je nerazjašnjeno finansiranje mera, politička odgovornost kao i nadležnosti.

Frauenberger kritikuje plan

Ministarka za pitanja integracije u vladi grada Beča, Sandra Frauenberger je iznela oštre kritike na račun ovog ministarke Fekter, kao i na sam sadržaj izrađenog Nacionalnog plana.

Tako je cilj da se obavezni časovi kursa nemačkog jezika povećaju sa sadašnjih 300 časova na 600.

Ministarka Fekter koja je detalje ovog plana iznela u javnost bez saglasnosti koalicionih partnera Socijaldemokratske stranke, moraće svakako naknadno da pregovara u tome, budući da smatra da je moguće da ovaj papir "progura" u vladi pre božićnih praznika

Ministar odbrane iz redova Socijaldemokratske stranke Norbert Daraboš smatra da nema razloga žurbi i potvrđuje da će se o tome pregovarati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here