Dan dečje radosti

0

Deda Mraz sa mališanima

Bogat i lep novogodišnji program pripremili su učenici SSDŠ profesora Živka Markovića. Na samom početku, goste su svojom lepršavom igrom pozdravili članovi srednjeg ansambla KUD "Nikola Tesla" iz Lucerna koji su odavno rado viđen gost na priredbama ove veoma uspešne Srpske škole.

 

 

Maja bila najmlađi recitator

Igre iz "Gruže" mladih folkloraša bile su samo uvod u lepo i zabavno veče. Najpre su sestre Grestenberger, Darinka i Jelena, kojima se pridružila i Kristina Milićević, otpevale pesmu "Tamo daleko".

 

 

Posle njih, zasvirala je harmonika Stefana Filipovića, učenika 6. razreda Samostalne srpske dopunske škole. Ovo je bio njegov prvi javni nastup. Tek nekoliko meseci vežba na ovom instrumentu, a takve frenetične aplauze nije ni sanjao. Zasluge pripadaju njemu jer je očito marljivo vežbao i svirao kao pravi profesionalac.

Vredni roditelji

Nema dovoljno reči hvale za vredne roditelje koji nisu ni minut seli da se odmore, jurili su od sale do kuhinje, od zadimljenog roštilja do frižidera, samo da svi budu posluženi na vreme. Pomenimo im imena: Jovo Čolović, pa za njim Srećko Pajić, Mileta i Ljilja Cvijović, Zoran Popović, Miodrag i Vesna Krčmarević, Savo Palačković, Dušan Miladinović, Slaviša Nikolić, Ljiljana, Todor, Goran, Salja. Ove večeri se u sali nije pušilo što je prijalo svima jer je vazduh bio čistiji, a deca veselija.

Iza ovog uvoda, nastupili su recitatori, a kraj su opet "začinile" svojim pesmama sestre Gerstenberger. Valja reći da je ovim devojčicama maternji jezik nemački, ali sa poznavanjem srpskog jezika nimalo ne zaostaju za svojim vršnjacima. Majka Sabine, Švajcarkinja, takođe tečno govori srpski, a pri tom "veze" kola "Moravac" i "Žikino" kažu, bolje od rođenih Šumadinki.

Program su zatvorili mladi članovi "Tesle" igrama iz okoline Niša, a potom se po celoj sali, po starom običaju, razvilo veliko kolo kojem kao da nije bilo kraja.
Nakon jednosatne muzičke pauze, nastupio je trenutak koji se željno iščekivao tokom prethodna tri sata. Počela je podela paketića. Deda Mraz se jedva popeo na binu sa prepunim džakom poklona.

 

Dok je prolazio kroz salu, deca su za njim napravila dugu kolonu, a oni malo slobodniji su se naprosto okačili o njegovu vreću. Bila je to neponovljiva slika sa ove priredbe. One najmlađe je Deda Mraz stavio na krilo, drugi su se tiskali oko vreće, treći su ga opkolili sa svih strana i tiskali se uz njega u iščekivanju da dođu na red. A razneženi roditelji su, kao i uvek, kamerama beležili ovaj prizor "zumirajući" svoje potomstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here