Gimnazija i groblje za pravoslavne vernike

0

VODILI SEDNICU: Darko Blagojević i sveštenik Milan Pejić

 

 

 

 

Skupština Crkvene opštine Hanover koja je početkom novembra održana na srpskom jeziku u nedelju je održana i na nemačkom, za parohijane pravoslavne veroispovesti kojima srpski nije maternji jezik. Uvodnu reč dao je sveštenik Milan Pejić, a na dnevnom redu bili su pravoslavna gimnazija, pravoslavno groblje, otvaranje doma za stare i održavanje skupova pravoslavnih vernika severne Nemačke.

Problem strana sveta

Prema informaciji sveštenika Pejića, pravoslavci bi parcelu za svoje groblje mogli da dobiju na gradskim grobljima, ali pošto pravoslavni grobovi moraju da budu okrenuti prema istoku, on je mišljenja da crkvena groblja imaju prednost, jer bi se sa crkvom lakše postigao dogovor. Groblje u Štekenu prihvaćeno je kao povoljnije rešenje od groblja Lae. Pregovori sa Rusima i Grcima još nisu vođeni jer se mišljenja prvo moraju da usklade u "svojoj kući".

Pravoslavna gimnazija bi prema rečima sveštenika Pejića, trebala da mladima pruži znanje iz dela programa koje ne nudi Ministarstvo prosvete, a koje je bitno za kompletiranje naobrazbe mladih pravoslavaca, čija je religija u poređenju sa katoličkom i evangelističkom, u nemačkim školama ipak u zaostatku.

– Mi jesmo deo nemačkog društva i ne možemo iz Hanovera da gledamo na neku drugu stranu, jer tu živimo, ali mi pravoslavci na severu Nemačke moramo više da učinimo na našem pravoslavnom identitetu – naglasio je sveštenik Pejić.

Ideja je prihvaćena, ali su neki diskutanti bili mišljenja da će do njene realizacije trebati da se izvrše obilnije pripreme, a između ostalog i nedostatak komuniciranja naveden je kao jedna od većih prepreka. Osnivanje domova za stare, označeno je kao neophodno i humano, a za realizaciju su potrebni sponzori, jer "mala hanoverska parohija" nije u stanju da reši tako velike društvene probleme.

Prihvaćena je odluka da se nastavi sa tradicionalnim susretima pravoslavaca severne Nemačke, a prvi takav susret, na predlog oca Johanesa Notausa, ruskog sveštenika iz Majnca, održaće se od 19. do 21. aprila u Evangelističkoj opštini Ciraushause u Gernrodama na Harcu.

Ideja da se putovanja po Srbiji nastave i iduće godine posete fruškogorski manastiri prihvaćena je sa oduševljenjem, a vreme odlaska zavisiće od dogovora i broja prijavljenih. Za otvaranje pravoslavne gimnazije, doma za stare i lokaciju pravoslavnog groblja naročito su se založili dipl. teolog Matijas Burghard i izdavač Johanes Volf, prevodilac "Ohridskog prologa". Sednicom je presedao potpredsednik Crkvene opštine, advokat Darko Blagojević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here