Pola veka crkvene opštine

0

Kolo srpskih sestara pri hramu (takođe najstarije u Nemačkoj) već je obeležilo pola veka postojanja, slaveći svoju zaštitnicu svetu Petku.
 

Svečanost će početi svetom arhijerejskom liturgijom u 10 časova, u podne je parastos na Oficirskom groblju, a kulturno-zabavni program počinje u 14 časova. Pored episkopa srednjoevropskog Konstantina dolazak je najavio i američki vladika Longin.

 

Pozivu da učestvuju na svečanosti odazvali su se predstavnici naše države, vojske, predstavnici osnabričkih gradskih vlasti, kao i zvaničnici Katoličke i Evangelističke crkve.

KOPIJA CRKVE MANASTIRA KALENIĆ: Hram Svetog Georgija

 

Crkvena opština u Osnabriku zvanično je registrovana kod nemačkih vlasti 14. 12. 1959. godine čak i pre osnivanja Zapadnoevropske eparhije, a osnovana je mnogo ranije, još 1945.
 

Za datum osnivanja crkvene opštine mogao bi da se uzme 6. maj 1941. kada je u oficirskom logoru sveštenik Milan Jovanović, i sam zarobljenik, kasnije dugogodišnji sveštenik parohije u Osnabriku, služio prvu službu.
 

U Osnabriku je za vreme Drugog svetskog rata bio oficirski logor u kojem se nalazilo i 6.000 zarobljenih srpskih oficira. Danas u Osnabriku postoji Memorijalni centar koji sačinjavaju crkva Svetog Georgija ispod koje je spomen-kosturnica sa 1.020 ćelija, crkveni dom "Sveti knez Lazar kosovski" u porti hrama i Vojničko spomen-groblje. Na tom groblju su sahranjeni logoraši, žrtve Drugog svetskog rata, među kojima i 116 oficira. U blizini je i Srpsko civilno groblje.
 

Ceo ovaj kompleks nastao je sukcesivnom izgradnjom u spomen nevinim žrtvama koje su stradale u toku silovitog savezničkog bombardovanja 6. decembra 1944. kada je bombardovan oficirski logor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here