Publika do fajronta “Kod Jeremije”

0

Ansambl "Danica" na sceni

 

 

Premijerno izvođenje predstave "Kafana kod Jeremije" udruženja "Danica" iz Salcburga u teatru "Maestro" u Lincu premašilo je sva očekivanja i što se reakcije publike tiče, a i samog izvođenja predstave.

 

Glavne uloge: Stanko i Anica Milošević

Zanimljivim jednoipočasovnim pozorišnim komadom, članovi "Danice" odveli su publiku u prošlost, virtuozno dočaravajući glumom, poezijom, muzikom i igrom, već pomalo zaboravljenu atmosferu jedne srpske kafane.

 

Glavni akteri predstave, bračni par Stanko i Anica Milošević u ulogama Jeremije i kelnerice, uspevali su da svojom glumačkom sposobnošću osvoje simpatije publike i dobiju zasluženi aplauz.

Pripovedači Emina Jevremović i Verner Forster potrudili su se da na srpskom i nemačkom jeziku, prezentuju deo kafanske kulture karakteristične kod

Turneja

– Posle ovakvog uspeha s ponosom izjavljujem da uskoro krećemo na turneju i da će publika početkom godine moći da nas vidi za sada u Beču, Minhenu, Inzbruku i Braunauu – ističe Šijaković.

Srba, opisujući pri tom nastanak prvih srpskih kafana u Austriji i navodeći interesantne istorijske činjenice i događaje vezane za njih, spominjući pri tom ličnosti kao što su Vuk Stefanović Karadžić, Petar Petrović Njegoš i drugi.

Gost predstave instrumentalista i pevač iz Beča Života – Žika Savić virtuozno je interpretirao ciganske pesme uspevajući da već samim pojavljivanjem na sceni izmami gromoglasni aplauz.

 

Osmislio predstavu: Zoran Šijaković

Sve to uobličio je igrački ansambl "Danica", uz muzičku pratnju istoimenog vokalno- instrumentalnog ansambla, predstavljajući se repertoarom najlepših srpskih pesama i igara podižući publiku na noge.

 

– Bilo nam je izuzetno prijatno u Lincu i

Stojići oduševljeni

Bračni par iz Australije, koji trenutno borave u Austriji, Paula i Milo Stojić iskoristili su priliku da "Jeremiju" pogledaju dva puta.
"Deco, oduševljen sam. Kao stari kafandžija spreman sam da za ovako nešto odem i na kraj sveta. Vratili ste me 70 godina unazad", kazao je Milo Stojić, usput hvaleći ulogu konobarice, koja mu se očigledno, najviše dopala.

moram priznati da sam oduševljen reakcijom publike. Predpremijerno izvođenje "Jeremije" bilo je u Salcburgu gde smo se oprobali pred domaćom publikom i takođe bili zadovoljni, ali atmosfera koja je nastala u Lincu, zahvaljujući prvenstveno aktivnim gledaocima je, čini mi se, nenadmašna. Dolazimo ponovo, čim se ukaže nova prilika – kaže idejni tvorac predstave Zoran Šijaković.

On naglašava da izvođenje u Lincu ne bi bilo moguće bez tandema Danijel Radić i Slavko Malešević koji su sa mnogo entuzijazma radili na organizaciji manifestacije.

– eleo bih takođe da pohvalim marljive igrače koji su se mesecima spremali za ovu predstavu, kao i članove orkestra, sve mame, tetke, strine koje su nas sve vreme podržavale i podkrepljivale pitama i kolačima – ističe Šijaković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here