Bild uvodi pretplatu na internet izdanja

0

 

Centrala "Špringer" medijske grupe

"Špringer", koji izdaje jedan od najpopularnijih evropskih tabloida "Bild", u prvoj fazi će naplaćivati korišćenje internet verzija svoja dva vodeća dnevnika, a zatim će u narednih šest meseti proširiti naplatu i na druga izdanja.

 

 

"Smatram neopravdanim da se besplatno koriste sadržaji izdanja na Internetu", izjavio je Defner, dodavši da već vekovima ljudi plaćaju informacije.

Prema rečima Defnera, odgovor na "dilemu novinske industrije na Internetu" biće ne gušenje takvih organizatora plasmana informacija, kao što je "Gugl", već uvođenje fleksibilnog sistema naplate "modela i infrastrukture", što će olakšati plaćanje korisnika za preuzeti sadržaj. Sličan sistem, smatra Defner, mora da uključi sve, od tradicionalne pretplate do naplate korišćenja pojedinačnih, čak i sasvim kratkih članaka".

 

"Špringer" za sada pregovara sa telekomunikacijskom kompanijom "Dojče telekom" o usavršavanju sistema naplate za korišćenje materijala na Internetu preko mesečnih telefonskih računa.

 

"Jasno je jedno, da klijenti žele da to bude jednostavno i brzo", rekao je Defner, ukazjujući da je "Internet budućnost žurnalistike". Takva realnost samo ide u prilog naplati korišćenja sadržaja štampanih izdanja u globalnoj informativnoj mreži, smatra on.

 

Ovaj proces mogao bi za mnoge da bude veoma težak, ali "stradanja uvek podstiču promene", zaključio je Defner.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here