Biblija u kratkim pripovetkama

0

Jedinstven udžbenik: Đukarić, mitropolit Mihail i profesor Kramer

 

 

U svečanoj sali hrama Srpske pravoslavne crkve u 2. bečkom okrugu u nedelju predstavljena je "Biblija u kratkim pripovetkama", prva knjiga koja je prilagođena za nastavu pravoslavne veronauke u Austriji.

Biblijski tekstovi, štampani na nemačkom, prilagođeni su deci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a delo je ilustrovano po tradiciji pravoslavne ikonografije. Obuhvaćene su i molitve i najvažniji praznici.

Knjiga je štampana u saradnji Gradskog prosvetnog saveta za Beč, Crkveno-pedagoške visoke škole Beč/Krems, austrijskog biblijskog društva i Pravoslavne školske službe.

Porudžbe iz Grčke

Đukarić smatra da je vrlo značajno što se ovaj udžbenik nalazi u knjižarama širom Evrope. Posebno ga raduje što veliko interesovanje za ovu Bibliju postoji i izvan Austrije. On je naveo da je Ambasada Austrije u Grčkoj za svoju školu u kojoj ima i nekoliko đaka pravoslavaca naručila više ovih udžbenika, a bilo je i poziva iz Nemačke i Švajcarske.
Pravoslavna Biblija za decu u Austriji može da se kupi i u hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit carigradske patrijaršije u Austriji Mihail (Staikos) ukazao je na značaj ovog dela.

U austrijskim školama veronauka se predaje već dve decenije, a trenutno je pohađa oko 10.000 đaka, koje podučava 70 veroučitelja.
"Veronauka je u austrijske škole uvedena zaslugom i trudom episkopa srednjoevropskog Konstantina i blaženopočivšeg prote Draga Govedarice 1991. Tada je izrađen prvi nastavni plan, koji je septembra 2008. izmenjen", objasnio je inspektor za pravoslavnu veronauku i upravnik Pravoslavnog saveta Branislav Đukarić.

Izmena nastavnog plana za osnovnu školu bila je povod da se izradi udžbenik za pravoslavnu veronauku. Pošto je nastavni plan u tom uzrastu oslonjen na Bibliju onda je odlučeno da udžbenik bude ilustrovana Biblija u pravoslavnoj tradiciji.
Pravoslavni školski savet je u saradnji sa austrijskim vlastima izradio "Bibliju u kratkim pripovetkama", koja je prvi pravoslavni udžbenik te vrste za decu uzrasta osnovne škole.

Promociji u hramu u 2. bečkom okrugu prisustvovao je, između ostalih i poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) Andreas Kalksberg.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here