Sjajne sestre iz Srbije

0

Dve sestre Bizjak, Lidija (33) i Sanja (21), priredile su koncert u punoj pariskoj sali "Korto" i na kraju ispraćene ovacijama. Od malih nogu, kad ih je u Zemunu u svoje okrilje primila profesorka klavira Zlata Maleš, preko briljantnih ocena na studijima u Parizu (na prestižnoj Muzičkoj akademiji, kod poznatog profesora Žaka Ruvijea), sa stečenim diplomama i kolekcijom nagrada sa prestižnih takmičenja, ove priznate solistkinje počele su od 2002. godine da nastupaju i kao duo.

Gosti

Kako bi koncert bio zanimljiviji i tonski raznovrsniji, sestre Bizjak su napravile za tu priliku kvintet, pozivajući goste: Maju Bogdanović i Klaru Štraus (violončelo) i Vladimira Diboa (rog).

Koncert u sali "Korto" najavila je poznata francuska glumica i voditeljka na "Frans mjuzik" i TV "Arte", Emanuel Gom. Sestre Bizjak je opisala biranim rečima, napravila potom pred gledaocima intervju s njima, što je ovoj večeri romantičara (na programu su bila dela Šumana, Šopena i Lista) i dalo dodatnu dimenziju. Posle nastupa su delile autograme, odgovarale na pitanja, za uspomenu se fotografisale sa oduševljenim ljubiteljima klasične muzike.

A u garderobi su ovako govorile o svom radu izveštaču našeg lista.
– Naravno da vežbamo svaki dan, jer ne možeš nešto dobro da radiš ako se s tim ne baviš stalno. To je kao kod sportista, kondicija je neophodna. A i u umetnosti nikad nema kraja učenju. Po profesiji smo pijanistkinje, slobodne umetnice, smišljamo program i koncerte kojih je godišnje šezdesetak i živimo od muzike i za muziku.

 

Kad sviraju klavirski duo, sestre kažu da su uvek ravnopravne, da tu nema šefa, jer su deonice obično napisane jednako i smenjuje se onaj koji je u tom trenutku važniji izvođač.

Pohvale

"Predivan zvuk, precizna tehnika, izuzetno umeće slušanja", objavio je kritičar dnevnika "Indipendent". "Sjajne sestre iz Srbije, obe izuzetno talentovane, pokazale su se i kao veoma inteligentni muzičari, pune duha" piše njegov kolega, dok treći otkriva da Bizjakove poseduju "Obilje šarma".

– Ponekad se "dozivamo" pogledom, nekad dirigentskim pokretom, a uglavnom to činimo slušanjem. Što se tiče prevrtanja listova nota, kad smo na jednom klaviru, dogovorimo se čija će to biti uloga.

Sestre iskreno priznaju da u svakodnevnom životu ponekad dosade jedna drugoj,
– Ali su nam ukusi slični. I istom snagom volimo Srbiju, u kojoj često nastupamo.
Lidija za Sanju kaže da je "mnogo dobra, ali i stroga, ljuta je". I Sanja hvali Lidiju, objašnjavajući:
– Ona je crna, ja plava. Starija je, stabilizovala se, u svemu smirila, pa me recimo opominje kad u izboru garderobe ukomponujem previše boja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here