Beli Orlovi: Kvalitetom do titule

0

Novi sastav

"Beli orlovi" iz Boniriga predstavili su se prošlog vikenda, uoči nove fudbalske sezone, kao najuspešniji tim Premijer lige Novog Južnog Velsa. Ovo je ocena izrečena na predsezonskom banketu, na kojem je tri meseca pre početka takmičenja (kraj februara 2010. godine) gostima predstavljen, maltene, kompletan tim koji će nositi boje srpskog kluba.

 

Podrška zajednice: Gosti na banketu "Orlova"

Banket u Srpskom centru poslužio je i da svaki igrač i član stručnog štaba dobije novi dres s brojem i imenom.

 

Svečanosti su prisustvovali sponzori, navijači, predstavnici Fudbalske federacije NSW
i klubova – prijatelja "Orlova".

Na osnovu čega je klub, već sada, označen najuspešnijim u svom rangu, pitali smo Jovana Prlića, predsednika uprave već četvrtu godinu zaredom.

 

Ekipa

Okosnica tima za narednu godinu jesu golmani Akbal i Zabak, zatim Koti, Forbs, Braun, Zorić, Tomašević, Zonjić, Simonović, Bordmen, Severino, Veb, Čavez, Božinovski, Heleta, Mekmaster i Ostendorp. Treneri su Braun i Pointer, golmane trenira Bragias, a menadžer tima je Džordž Mandić.

– Na osnovu opštih rezultata. Uvek imamo najviše publike. Najstabilniji smo kad je reč o poslovanju, nemamo dugova, igrači su sigurni da će biti plaćeni na vreme. Trudimo se da održavamo dobre odnose sa svima, i u klubu i van njega. Ta tvrdnja posebno ima osnova

sada, uoči nove sezone.

 

Pre svega, imamo značajnog sponzora – "NSW Compensation Lawyers", koji su nam večeras uručili ček na 50.000 dolara. Mi smo dosad već uzeli, tvrdim, najbolje igrače koji su bili na tržištu. Uprava je učinila sve da napravi najbolji tim. Imamo dva najbolja trenera u ligi i najbolje igrače.

 

Brajan, Pointer i Bragijas

Govorite o Brajanu Braunu koji je vodio tim pola sezone i prošle godine. Ko je drugi, da li je on zamenik?
– Drugi je Klif Pointer i nije zamenik. Njih dvojica rade u tandemu i imaju jednake uloge.

Kada ste angažovali igrače niste pokušali s pojedincima iz Srbije?
– Ne. Imali smo prošle sezone loše iskustvo sa dvojicom (Ristić i Živković) iz Srbije. Oni su nam, kada su počeli da igraju, rekli da nisu znali da se ovde igra tako oštro i brzo.

Bez Vekića i Devrimola

U novom timu nema igrača koji su bili zapaženi, kao recimo sto su ranije bili Tajfun Devrimol i Nenad Vekić.
– Devrimol nije bio na spisku trenerskih želja. A, malog Vekića uzeo je FC Sidnej. Da je ostao, Vekić bi bio prvi golman kod nas. Međutim, nismo pravili problem igračima koji su napredovali. Nama je čast da su bili ovde i da su dobili ponudu koja može da im pomogne u karijeri. Uprava ima ovakav stav: svaki igrač, bez obzira koliko bio potreban, može da ide, bez posledica, u viši rang takmičenja – objašnjava naš sagovornik.

Koliko je ostalo igrača iz starog sastava?
– Mislim šest, ne više. Uzeli smo Bordmena iz Saterlenda koji je bio jedan od najboljih igrača Premijer lige. Iz Sent Džordža, dobili smo malog Čeveza, koji je bio najbolji igrač Superlige. Oni treniraju već mesec dana.
Sportski centar Bonirig nedavno je najavio stvaranje funkcije direktora fudbalskog sektora, kako bi fudbal ovde dobio još bolje mesto.

 

Dokle se stiglo s tim?
– Planiramo da takva osoba vodi ceo pogon, posebno razvoj omladinskog fudbala. Jer, mi smo svi volonteri, i sve što radimo, odvajamo od vremena koje nam je dragoceno, pa dobrim delom trpe i naši poslovi od kojih živimo. Trebalo bi dobro da se razmotri koga angažovati i pod kojim uslovima. Takva osoba je za nas i poželjna i od velikog značaja.
 

Kakva su iskustva, pouke izvučene iz prošle sezone, kada se mnogo očekivalo i najavljivalo, ali prvenstvo nije završeno u vrhu?
– Bila je to teška godina. Vratili smo se iz Superlige u Premijer ligu, što je samo po sebi bilo jako, jako teško. I mi smo mislili da možemo da nastavimo s onim istim timom. To je bila greška. Bilo je zasićenja među igračima, kao i pojedinih igrača sa trenerom. Takođe, mnogi od igrača nisu bili ni spremni za to. Zato smo ove godine na početku napravili ranije skupštinu, da vidimo šta ćemo da radimo i da pojačamo tim do maksimuma. Tako je ostalo svega pet igrača od prošle godine.
 

Rivali

U sezoni 2010. takmiči se 12 ekipa. Pored Boniriga, to su Benkstaun, Blektaun, Kenterberi, Menli, Markoni, Rokdejl Ilinden, Saterlend, Sidnej Junajted, Sidnej Olimpik, Vest Sidnej i Saut Kost.

Šta je promenjeno u upravi?
– Oko dve trećine uprave takođe je zamenjeno pred ovu sezonu. Došli su drugi ljudi, što je i normalno. Ranije, menjala se cela uprava. A mi smo prethodne tri godine proveli zajedno gotovo u istom sastavu.
 

Navijači se uvek pitaju u kolikoj meri su prisutni fudbaleri našeg porekla?
– Treneri su ostavili Mikija Simonovića, pa Milana Zorića, Nikolu Zonjića, Stiva Božinovskog. Ponovo je došao Vuko Tomašević i Stefan Heleta, on je isto naš, pridružio nam se iz Markonija. Njemu je tek 18 godina. Tako da ima pet – šest naših dobrih igrača. Bez obzira na to šta ljudi žele, moramo biti realni, kvalitet je kvalitet i on odlučuje – ističe Prlić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here