Popularan od Holivuda do Tokija

0

Nedavno je u "Noćnom klubu" minhenskog hotela "Bajerišer hof" sa svojim džez kvartetom nastupao čuveni trubač Duško Gojković. Poklonici trube i džeza uživali su slušajući velikana koji, iako ima 78 godina, ne napušta pozornicu, koncerte i gostovanja.

– Sada radim sa manjim sastavima, kvartetom ili kvintetom, ali i dalje putujem po Nemačkoj i Evropi. Uskoro putujem u Švajcarsku, bio sam nedavno u Italiji, kao i u Beogradu povodom izlaska novog albuma "Summit octet". Zdravlje me dobro služi, redovno vežbam, sviram trubu svakodnevno po nekoliko sati.

 

Pored toga, idem na džoging, umesto automobilom vozim se biciklom. Zdravo živim, zdravo se hranim, za doručak pojedem voćnu salatu i popijem tursku kafu – kaže kroz smeh Duško Gojković.
Manje putuje nego ranije. Već dve godine ne ide na dvonedeljne turneje po Japanu, gde ima brojne obožavaoce. U Noćnom klubu hotela "Bajerišer hof" na japanskom pozdravio je nekoliko turistkinja iz ove zemlje i izazvao erupciju oduševljenja.

Svirao sa velikanima

Duško Gojković je iz Srbije otišao 1955. godine. Jedno vreme je boravio u Frankfurtu a onda se preselio u Minhen gde i danas živi. Još u Beogradu imao je priliku da sluša i susretne velikane džeza Luisa Armstronga, Djuka Elingtona, Dizija Gilespija, Vudija Hermana, Majlsa Dejvisa i mnoge druge. Sa nekim od njih je kasnije zajedno svirao. Zanimljivo je da ga je čak tri puta zvao Kaunt Bejzi da bude član njegovog orkestra a jednom i slavni Djuk Elington. Ušao je u sve džez enciklopedije. U Americi je završio prestižnu Berkli muzičku akademiju.

– Jedanaest godina redovno sam išao na poziv u Japan na turneje s jednog na drugi kraj ove lepe zemlje. Već dve godine ne putujem tamo, organizatori su me zvali i izvinili se zbog prekida ove tradicije. Objasnili su mi da je ekonomska kriza pogodila Japan žešće nego Ameriku i Evropu. Rekli su mi da od tih turneja ne odustaju definitivno, nego privremeno, tako da je moguće da već sledeće godine dobijem poziv za odlazak u Japan, što će me obradovati. Jedva čekam da uživo zasviram pred svojom publikom u Japanu – govori čuveni umetnik.

Posle 60 godina sviranja, turneja, snimanja i nastupa širom sveta, Gojković kaže da se još nije umorio, ali i da više ne broji albume i ploče.

– Ko bi to uspeo da nabroji, prošlo je šest decenija, ali, svakako imam više od stotinu snimljenih albuma. Pa i pored toga, obradovao me izlazak mog poslednjeg albuma i to baš u Beogradu.

 

Voleo bih da vam otkrijem da sam dobio poziv iz Holivuda. Zvao me je aranžer Antoni Vilson, zainteresovan je da snimi moj nastup sa simfonijskim orkestrom. Biće to negde u Evropi, žarko bih želeo da to bude u srpskoj prestonici, jer Simfonijski orkestar iz Beograda ima dosta odličnih mladih muzičara. Ne znam da li će mi se ispuniti ta želja, jer sve zavisi od toga da li će se moji i njihovi termini uskladiti – kaže naš ambasador sa trubom, koji tokom čitave karijere nesebično pomaže i podržava džez talente iz Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here