Usvojen Statut Vojvodine

0

 

U trenutku glasanja u sali je bilo 163 poslanika. Statut će stupiti na snagu posle donošenja odluke o proglašenju u Skupštini Vojvodine i objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".

 

Odluku o spovođenju Statuta treba da donese Skupština Vojvodine dvotrećinskom većinom glasova od ukupnog broja poslanika. Prethodno, Skupština je usvojila Zakon o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

 

Istovremeno, ispred Doma Narodne skupštine Srbije u Beogradu nekoliko desetina građana protestuje zbog potvrđivanja Statuta Vojvodine i usvajanja zakona o utvrđivanju nadležnosti Pokrajine.

 

Među okupljenima su i pojedini poslanici opozicione Demokratske stranke Srbije, aktivisti Pokreta socijalista koje predvodi Aleksandar Vulin, kao i pripadnici organizacije "1389".

 

Po izglasavanju Statut Vojvodine, poslanici Skupštine Srbije su u ponedeljak započeli novu sednicu na čijem su dnevnom redu izbor predsednika Vrhovnog kasacionog suda i republičkog javnog tužioca.

 

Sednica na čijem su dnevnom redu bili "vojvođanski" akti počela je 24. novembra, a posle petodnevne rasprave poslanici su, posle godinu dana od usvajanja Statuta Vojvodine u pokrajinskom parlamentu, izglasali te akte.

 

Predlogom zakona kojim se uređuje pravni položaj autonomne pokrajine, izbor i rad organa i službi koje osniva, proširene su nadležnosti Vojvodine, dok će izvorni prihodi i svojina Pokrajine biti uređeni posebnim zakonima.

 

Uhapšen zbog lažne dojave o bombi

 

Beogradska policija uhapsila je i odredila meru zadržavanja do 48 časova za S.G. (38) jer je danas na telefon 92 uputio lažnu dojavu da je u Skupštini Srbije, na tri mesta, postavljena bomba koju će neko od poslanika aktivirati svojom karticom, saopštio je MUP Srbije.
Nepoznata osoba dojavila je oko 14 sati da je u Skupštini Srbije postavljena bomba, ali je detaljnim pregledom utvrđeno da je dojava lažna, rečeno je Tanjugu u parlamentu. Policajci sa psima i "ogledalima" su pretraživali prostor oko zgrade skupštine, prvenstveno parkirane automobile, sa specijalnim aparatima sa ogledalcima kojima se pretražuje donji deo vozila, a u pretragu su bili uključeni i obučeni policijski psi za traganje za eksplozivom. Sednica parlamenta je tekla bez prekida.

Predviđeno je da Vojvodina sarađuje sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama u okviru spoljne politike Srbije, uz poštovanje teritorijalnog integriteta i pravnog poretka Srbije, zaključivanje međuregionalnih sporazuma, kao i osnivanje predstavništava u regionima Evrope, odnosno u Briselu.

 

Teritoriju AP Vojvodine, kako je predviđeno zakonom, čine teritorijalne jedinice lokalnih samouprava u njenim geografskim oblastima, odnosno Bačka, Banat i Srem.

 

Pored izbora predsednika Vrhovnog kasacionog suda i republičkog javnog tužioca, na dnevnom redu nove sednice su i Predlog odluke o izboru tužilaca u tužilaštvu posebne nadležnosti, o izboru javnih tužilaca za apelaciona javna tužilaštva, javnih tužilaca u višim javnim tužilaštvima i javnih tužilaca u osnovnim javnim tužilaštvima.

Visoki savet sudstva predložio je da za predsednika Vrhovnog kasacionog suda bude izabrana dosadašnji vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije Nata Mesarović.

Za tužioca za organizovani kriminal predložen je specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Miljko Radisavljević, a za tužioca za ratne zločine aktuelni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Vlada Srbije je za republičkog javnog tužioca predložila vršioca dužnosti javnog tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu Zagorku Dolovac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here