Podneo ostavku zbog Avganistana

0

Podneo ostavku da bi zaštitio Bundesver
 

”Ovim činom preuzimam političku odgovornost za internu politiku informisanja Ministarstva odbrane. Ja sam i javnost i parlament korektno informisao o onome što sam znao”, rekao je Jung u obrazloženju svoje ostavke, preneli su nemački mediji.

 

 

Nemačka opozicija je tražila ostavku Junga.

”Jedan takav ministar je nepoželjan”, rekao je šef poslaničkog kluba Zelenih, danas opozicione partije, Jirgen Tritin, povodom sporne Jungove uloge u tom napadu i optužbi da, kao ministar, parlamentu i javnosti nije saopštio istinu, vezanu za pogibiju civila.

Jung je u kratkom obrazloženju rekao da svojom ostavkom želi da zaštiti Bundesver od nepravednih napada i spreči nanošenje štete nemačkoj vojsci.

Junga optužuju da nije dobro informisao parlament i javnost o spornom napadu na talibane 4. septembra.

Nemačka štampa piše da su obaveštajci, izgleda, znali da su u tom napadu na talibane, koji su bili oteli dve cisterne i civili ugroženi.

Jung, navodno, o tome nije znao ni posle napada, kada je, kako podsećaju nemački mediji, tvrdio da nema podataka o civilnim žrtvama.

Novoizabrani ministar odbrane Karl -Teodor Gutenberg je zbog tog napada smenio generalnog inspektora Bundesvera Volfganga Šnajderhana, na zahtev samog inspektora, što, kako ocenjuje nemačka štampa, ne može da smanji razmere štete, ali može da doprinese ugledu samog Gutenberga.

Ovaj događaj mediji kritički tumače, ocenjujući da je angažovanje u Avganistanu, zapravo, rat i da je Jung reagovao neodgovorno, dok su nemački vojnici rizikovali svoje živote, a civili stradali.

Kada je reč o vojnoj misiji Bundesvera u Avganistanu, koja je pored Kosova najveći vojni angažman Nemačke, ona se često nalazi na udaru kritike javnosti.

Novi ministar inostranih poslova Gvido Vestervele se založio za nastavak misije nemačkih vojnika u Avganistanu, ali i rekao da niko ne želi misiju bez kraja i da Nemačka želi da pomogne Avganistanu da sam brine o svojoj sigurnosti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here