Rusi ispitivali lekove na ljudima

0

Neimenovani stručnjak, na koga se poziva agencija Infoks, je izjavio da FAS ispituje dogovore proizvođača farmaceutskih preparata sa lekarima o prepisivanju neodgovarajućih lekova ili neadekvatnih doza medikamenata, sprovodeći tako zabranjena istraživanja nad ljudima.

 

Predstavnik jednog lanca ruskih apoteka, upoznat sa rezultatima sednice FAS-a, izjavio je agenciji da je "nenormalno da lekar prepisuje 20-godišnjoj devojci lek protiv osteoporoze".

 

Otkrivajući brojne nepravilnosti u saradnji farmaceutskih kompanija i lekara, FAS ukazuje da "farmaceutske kompanije, u nastojanju da ostvare što bolji plasman svojih proizvoda, na razne načine (novcem, poklonima, putovanjima u inostranstvo) potkupljuju zdravstvene radnike, kako bi ovi pacijentima prepisivali određene preparate, i to ne uvek po strogo propisanim uputstvima upotrebe", izjavio je jedan od predstavnika ekspertne grupe.

 

"Za farmaceutske kompanije predviđene su administrativne kazne u visni od jedan do 15 odsto prihoda od prodaje leka za koji je utvrđeno da je zloupotrebljen. Mere odgovornosti lekara predviđaju kaznu u visni do 50.000 rubalja (1.720 dolara) i/ili zabranu lekarske prakse", precizirala je pravni savetnik advokatske kancelarije "Vegas-Leks" Julija Tormagova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here