Italija donirala milion evra za CIK

0

Zahvaljujući toj odluci, koju je podržalo i Ministarstvo spoljnih poslova Italije, u saradnji sa italijanskim Centralnim institutom za restauraciju, sredstva za rad će dobiti važna obrazovna institucija u kojoj će kvalifikovani italijanski eksperti prenositi stručnim restauratorima iz Srbije i Balkana najnovije tehnike konzervacije i rehabilitacije kulturnih dobara, navedeno je u saopštenju.

Zgrada u kojoj se sastaju ministri italijanske vlade na čelu sa premijerom Silvijom Berluskonijem

Program je, kako su objasnili iz Ministarstva kulture, pokrenut zajedničkom željom Italije i Srbije, koje su do sada ostvarile značajne rezultate u unapređenju sistema zaštite.

 

Centralni institut za konzervaciju

 

Centralni institut za konzervaciju (CIK) je zamišljen kao interdisciplinarni obrazovni i naučnoistraživački centar sa ateljeima i radionicama za konzervaciju i restauraciju svih vrsta kulturnih dobara. Na osnovu vrste istraživanja i delatnosti, oblika organizovanja i načina finansiranja svoje delatnosti, spada u istraživačko-razvojne institute.

 

U sistemu zaštite, CIK je specijalizovana ustanova zaštite kulturnih dobara, koja treba da postane deo mreže srodnih institucija zaduženih za zaštitu kulturnog nasleđa.

 

Centralni institut za konzervaciju je osnovan odlikom Vlade Srbije 22. januara ove godine.

 

Novac koji je donirala italijanska Vlada biće upotrebljen za funkcionisanje Centralnog instituta za konzervaciju, čije su prostorije – privremeni konzervatorski ateljei, radionice i učionice, privremeno smeštene u zgradi na Terazijama 26.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here