Znanje nemačkog uslov za ostanak

0

Ugovori za bolju integraciju

Prema koalicionom sporazumu Unije i liberala predviđeno je da migranti koji žive u Nemačkoj ubuduće moraju mnogo bolje da vladaju nemačkim jezikom, jer se on smatra osnovnom pretpostavkom za obrazovanje i radnu integraciju. Tako će po novome svaki stranac, koji želi da ostane u Nemačkoj, već od iduće godine morati da potpiše jednu vrstu ugovora, u kojem su sadržana prava, ali i obaveze migranata. Izuzetak će biti sezonska radna snaga i azilanti, koji ostaju izvan ovih mera.

 

Neke detalje ovih planova crno-žute koalicije otkrila je Marija Bemer iz redova demohrišćana, predstavnik za pitanja integracije u nemačkoj vladi. Za nemački "Bild" ona je rekla da ugovori podrazumevaju u prvom redu "savladavanje nemačkog jezika". Osim toga, od stranaca će se ubuduće tražiti da priznaju slobodu mišljenja i ravnopravnost žena.

Podsticaj

Bemerova je naglasila da se kod ugovora radi o tome da se "stranci podstaknu, a ne da se zaplaše".
U Francuskoj već postoje slični integracioni ugovori, na kojima stoji pozdrav "Dobrodošli!". Slično bi moglo da se nađe i na novim nemačkim ugovorima, zaključuje "Bild".

Na pitanje na koga se odnose ovi ugovori, Bemerova je odgovorila da on važi za sve novopridošlice u Nemačkoj, koji tu žele da žive i rade, što praktično obuhvata više desetina hiljada lica godišnje. Građani Evropske unije moći će po svojoj ličnoj volji, tj. dobrovoljno da potpišu ovaj ugovor, dok je za sve ostale koji žive izvan evropske porodice potpisivanje obavezno.

Predviđeno je da se za svakog doseljenika pojedinačno napravi ugovor, koji će da sadrži podatke o tome u kojoj meri je osoba savladala nemački jezik i kakvo obrazovanje poseduje. Saradnici državnih službi imaće obavezu da pomažu i savetuju migrante u boljem snalaženju sa ovom zakonskom novinom.

Svako ko se ne pridržava ugovora moraće da snosi posledice, počev od ukidanja socijalnih primanja do prava daljeg boravka u Nemačkoj. Drugim rečima, onaj ko ne bude naučio nemački, neće moći ni da ostane u zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here