Zabraniti obučavanje za terorizam!

0

Koliko je njih ovde dospelo iz Evrope?!

Teroristička obuka se sastoji od više delova. Ona može da se održi preko Interneta u Austriji, a drugi deo u kampu u inostranstvu. Tamo učesnici uče kako da izrade bombe, da se kreću u "vojnom stilu", ali i kako da komuniciraju bez telefona i Interneta.

 

Austrijske bezbednosne vlasti u svom izveštaju konstatovale su da sve više mladih muslimana biva radikalizirano i regrutovano od fundamentalista. Oni putuju u Avganistan ili Pakistan da bi tamo prošli obuku u terorističkim kampovima, a potom se vraćaju u Austriju, gde im ništa ne preti, zato što učešće u takvim kampovima ovde nije kažnjivo.

 

Suzbiti "evropske mudžahedine": Verner Amon

"To bi sada trebalo da se promeni", smatra Amon. On je u izjavi bečkom dnevniku "Kurir" istakao da učešće u terorističkim kampovima treba što pre da postane krivično delo i to još u ovoj godini. "Ne smemo gubiti vreme", upozorio je Amon, ukazujući da sada vlasti ne mogu da preduzmu određene mere istrage.

 

Prema njegovim rečima, porasla je u Austriji opasnost od osoba spremnih na nasilje obučenih u terorističkim kampovima.

 

U ministarstvima pravosuđa i unutrašnjih poslova već postoje prvi nacrti zakona o terorističkim kampovima. Uzor za taj zakon su druge zemlje EU, koje već imaju takav zakon. Amon smatra da Austrija treba da sledi te zemlje i zbog solidarnosti sa njima.

 

Postoji opasnost da neko ko je prošao obuku u terorističkom kampu, potom živi nezapaženo u Austriji, sve dok u toj zemlji ili na nekom drugom mestu izvrši teroristički napad, rekao je on.

 

 

Amon je naglasio da se ne mogu svi muslimani biti pod sumnjom i da je samo jedan manji udeo džamija okarakterisan kao radikalan. Pre svega su mladi muslimani podložni radikalizaciji, a većina ima austrijsko državljanstvo i odrasla je u Austriji.

 

Regrutovanje se obavlja pretežno u malim krugovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here