Kad vidite besnu ovcu – bežite!!

0

 

Nezadovoljne i ovce pod stresom svoje trenutno mentalno stanje pokazuju češćim mahanjem ušima i otvorenijim očima nego što je to slučaj kod zadovoljnih životinja, pokazali su rezultati istraživanja švajcarskih naučnika.

Naučnici istraživačke ustanove Agroscope Reckenholz-Tänikon (ART) istraživali su reakcije ukupno 15 ovaca u situacijama u kojima su se očigledno osećale prijatno, neutralno ili neprijatno. Životinje su ili mažene, stajale su u zoni za njihovu hranu ili su odvojene od svog krda.

"Primetili smo razlike i kod posmatranja ponašanja, ali i kod fizioloških veličina", kaz Nadin Refman, autorka ove studije.

Naučnici Centra za ispravno držanje životinja najuočljiviju razliku su pronašli u pokretima ušima, naime životinje odvojene od krda menjale su gotovo svakog sekunda položaj ušiju, dok mažene ovce i one koje su mogle jesti gotovo da uopšte nisu mahale ušima.

 

Nezadovoljstvo i stres kod ovaca bi prema ovakvoj promeni u ponašanju nestručne osobe teško mogle da uoče. Takav propust, međutim, ponekad može biti veoma opasan, jer kada ovce čak i u šali dovedete do besa, čuvajte se – mogu biti veoma opasne!!

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here