Moj susret sa patrijarhom Pavlom

0

Ne veruje u Boga, ali poštuje instituciju patrijarha: Jevrem Dimitrijević
 

"Ateista sam!", saopštava Parižanin Jevrem Dimitrijević, nadaleko poznat i kao fotograf iz Bijarica, dodajući da se, kako red nalaže, pred patrijarhom sagnuo i ruku mu poljubio.
 

Tema razgovora bila je patriotska – prebaciti mošti kraljice Natalije Obrenović na srpsko tlo. Ono što ga je nagnalo da ode do patrijarha Pavla je ispunjenje poslednje želje iz testamenta kraljice Natalije.
 

"U svoje doba napravila je dogovor sa Beogradskim univerzitetom da počiva u njihovom dvorištu i za to dala velike pare", kaže Jevrem.

Potom fotograf opisuje da je kraljicu Nataliju na groblju u Lardi sahranilo njeno kumče, danas 90-godišnji gospodin Vivo.
 

"Kao zaljubljenik u mondensko letovalište Bijaric, došao sam u dodir sa prošlošću kraljice Natalije Obrenović, njenog sina Aleksandra Saše i njegove supruge Drage. Decenijama skupljam svu dokumentaciju i jedini na svetu o tome imam ono što je i nemoguće zamisliti, za šta su zainteresovani brojni, opsedaju me da preuzmu, da im poklonim, prodam. E, ne može, to je moja riznica", istakao je Jevrem.
 

Podstaknut ljubavlju prema Obrenovićima, a ponajviše prema Dragi, odlučio je da uz odobrenje gospodina Vivoa, istera do kraja želju kraljice Natalije, ali i svoju želju, kao i dug istoriji, pa je prvo krenuo u Ministarstvo spoljnih poslova Francuske.
 

"Rekli su mi da nemaju ništa protiv, odobravaju da se kosti kraljice Natalije prenesu u Srbiju", kaže Dimitrijević.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 22. 11.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here