Nepristojne ponude

0

 

Milorad Vučelić
 

 

Kažu da je papa Benedikt bio više nego iznenađen i razočaran što predsednik Srbije Boris Tadić nije podržao i učlanjenje Vatikana u EU! Ali, Hrvatsku Srbija podržava, mada je ona, za razliku od Vatikana, priznala nezavisnost Kosova. Zvaničnici Srbije su bezbroj puta istakli da snažno podržavaju hrvatsko članstvo u EU. Hrvatska im je za uzvrat obećala da će im poslati pun kamion prevedenih propisa EU na hrvatski jezik da se srpski prevodioci ne bi mučili s engleskim. Predstavnici srpskog režima su se ovim uspehom hvalili na sva usta. Poklon i posle godinu dana nije stigao.
 

Srpska i međunarodna javnost s velikim zanimanjem prati teritorijalne sporove između Hrvatske i Slovenije. Slovenija otvoreno uslovljava dalji proces integrisanja Hrvatske u EU teritorijalnim ustupcima Hrvata i izlazom na more. Lako je izvući zaključak o tome šta će Hrvatska, kad uđe i ako uđe u EU pre Srbije, postavljati kao uslov Srbiji za uključivanje u tu istu uniju. Sporna granica na Dunavu u korist Hrvatske biće njen i evropski uslov koji će Srbija morati da ispunjava. Režim u Srbiji o tome i ne razmišlja. Uostalom, Srbija je poznata po svojoj širokogrudosti kada su teritorije u pitanju. Treba li boljeg svedočanstva od stvaranja države Vojvodine, da o Kosovu i ne govorimo. Moguće je da srpski režim misli da će to biti problem vojvođanske i hrvatske države, pa im to neće smetati da postignu uspeh na svom evropskom putu.
 

Silvio Berluskoni predviđa, a poznat je po svojoj uzdržanosti i preciznosti, da će Srbija 2014. moći da računa na prijem u EU, mada se još zvanično nije ni kandidovala. Ne znam zašto, ali sam sklon da više verujem nemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je na kongresu svoje stranke, pripremajući se za izbore, koje je u međuvremenu dobila, rekla da se posle prijema Hrvatske zadugo neće biti proširenja EU. Stoga mislim da će se ovaj rok znatno produžiti. Takođe, u međuvremenu, Hrvatska je postala članica NATO-a. U Hrvatskoj je počela velika antikorupcijska kampanja sa sve hapšenjima koja, po svemu sudeći, vode do samog bivšeg premijera Iva Sanadera. Koruptivnost države bila je jedna od osnovnih EU primedbi Hrvatskoj. Privreda Hrvatske je u očajnom stanju i to je najsnažnije povezuje sa Srbijom. S tom razlikom što je Hrvatskoj svake godine obezbeđen priliv od oko šest do osam milijardi evra od turizma. Hrvatska već godinama, za razliku od Srbije, nema nikakav problem u saradnji s Haškim tribunalom.
 

Mogu se čuti i planovi da se cela preostala grupacija evroneintegrisanih balkanskih država, na čelu s Hrvatskom, primi u članstvo EU. Pominje se i neka nova zajednica pod imenom Jugosfera. Ne verujem u tu soluciju.
 

Hrvatska se svim svojim silama uz već poznatu pomoć svojih moćnih saveznika opire svakom svrstavanju u neku novu Jugosferu koja bi, po raznim planovima, predstavljala neku podevropsku organizaciju koja bi onda zajednički i u "paketu" bila primljena u EU. I zbog toga, ali ne prevashodno zbog toga, Hrvatska insistira na svojoj tužbi za agresiju protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde na koju je Srbija tek kad je bila prisiljena uložila protivtužbu.
 

Hrvatski predsednik Mesić, nudeći pomilovanje klasičnom masovnom ratnom zločincu Mirku Norcu, otvoreno i bezobzirno traži od Srbije da odustane od podrške Republici Srpskoj i Dejtonskom sporazumu i postavlja ultimatume predsedniku vlade RS Miloradu Dodiku. Šta li će tek činiti kad Hrvatska postane članica EU? Hoće li Hrvatska biti ta koja će tražiti da Srbija pre svega prizna Kosovo i dokaže volju za dobrosusedskim odnosima? Šta će sve ona smatrati dobrosusedskim odnosima? Da li će to biti priznavanje države Vojvodine? Hoće li hrvatski evropski režim tražiti da još nešto u Srbiji jeftino kupi? Hoće li Srbija morati zvanično da prihvati i potpiše priču o otadžbinskom ratu Hrvata protiv velikosrpske agresije JNA i Srba koji su živeli u Hrvatskoj? Hoće li glas evronijatske Hrvatske zavisiti od još većeg srpskog razumevanja za Jasenovac?
 

Bez obzira na to što srpski režim podržava, mada ga niko i ne pita, Hrvatsku na njenom putu u EU to Srbiji neće pomoći da se domogne Unije. Naprotiv, svako ko ozbiljno razmišlja o interesima Srbije zna da bi Hrvatska kao članica EU još više pokušavala da joj zagorča život. U tome bi Hrvatska rado prednjačila, te bi tako mogla malo da se odmori Holandija koja sada igra nametnutu i zadatu ulogu, uz svoje veliko zadovoljstvo, naravno.
 

Kako sada stoje stvari, Hrvatska će odvojeno od bilo kakve nove Jugosfere ili Zapadnog Balkana postati član Evropske unije. A kakve će posledice imati po srpsko članstvo, u toj organizaciji možemo lako zaključiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here