Patrijarh Pavle je bio živi svetac

0

Parastos u crkvi Svetog vaskrsenja Hristovog na Redvud drajvu

Pridružili su im se i sveštenici ruskih, grčkih, ukrajinskih i rumunskih pravoslavnih crkava u čikaškoj eriji.

Poruke iz knjige žalosti

U Srbiju su na sahranu patrijarha Pavla otputovale vladike i mnogi sveštenici sa američkog kontinenta. Iz Čikaga je otišao i otac Đuro Krošnjar i odneo poruke iz knjige žalosti, koje su napisali učenici Osnovne škole "Sveti Sava", a poruke će predati mitropolitu Artemiju.

– On je duhovnik koji je svojim primerom brisao granice i uspeo da nas sve zajedno poveže kao pravoslavnu braću, zato i svi mi danas sa srpskim narodom tugujemo i bolujemo. Svojim životom služio je Hristu i radio za njega, svojim bolom patio je sav bol i nesreće koje su zadesile njegov srpski na rod i zato je za sve nas patrijarh Pavle večna ikona, svetli put pravoslavlja i vera u dobrotu – rekao je na parastosu u Sabornoj crkvi Svetog vaskresenja Hristovog na Redvud drajvu u Čikagu sveštenik jedne ovdašnje ruske crkve.

– Danas možda najviše pamtimo patrijarhove reči, koji je rekao: "Kada se čovek rodi, on plače, a svi se oko nje ga raduju, a kada umire – on se raduje, a svi oko njega plaču." Pamtim ga po blagosti, po svetom liku jer, kao što kaže Matija Bećković, "niko nije kao on tiše govorio, a dalje i više se čuo". Ovo je ogroman gubitak za našu crkvu i za srpski narod – rekao je sveštenik Darko Spasojević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here