Jubilej u znaku osnivača

0

Podružnica srpskih lekara u Nemačkoj koja je zbog tadašnjih propisa registrovana kao "Prijatelji srpske kulture", u subotu je u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru, proslavila svoju krsnu slavu Svete vrače Kozmu i Damjana.

 

 

Slavsko obeležje: Okretanje slavskog kolača

 

 

 

Prva lekarska slava proslavljena je 1979. u kući dr Slobodana Teodorovića i njegove supruge dr Slavke, u Retenu kod Hanovera, a oni su bili domaćini i ovogodišnje slave koja se u manastiru slavi trideseti put. Tim povodom doktoru Teodoroviću uručena je diploma trajnog počasnog člana, a njegovoj supruzi dr Slavki zahvalnica.

 

Hristov zavet

 

– Vračevi Kozma i Damjan ispunili su Hristov zavet da "za badava daju ono što su od Boga za badava dobili", jer su bolesne i siromašne lečili bez naknade. Vi to u današnjim uslovima ne možete, ali ste puno pomogli kad je u otadžbini bio rat. Srbi će u Nemačkoj osnivati domove za stare i bolesne. Vi bi ste mogli da im pomognete, a i to bi bilo ispunjavanje Hristove želje – rekao je prota Milan Pejić, u kratkoj besedi.

Liturgiju su služili otac Sergije, iguman manastira i jerejski zamenik prota Milan Pejić, paroh hanoverski, koji je zajedno sa vladikom Lavrentijem, tadašnjim episkopom Zapadnoevropske eparhije bio i začetnik obeležavanja slave srpskih lekara i stomatologa u Nemačkoj. Kolač su prelomili sveštenik Pejić i domaćin dr Teodorović, a ova čast za iduću slavu pripala je najmlađem gostu Klaudiji Arstah (33), stomatologu iz Kameda, kod Dortmunda.

Teodorovići su jubilej obeležili zaista jubilarno, jer su ga proslavili i sa sedmomesečnom unukom Lavinijom, koja je na slavu došla sa mamom dr Anom Fraifrau fon Rotenhan, inače potpredsednicom Podružnice.

Druženje

 

– Mlade kolege koje su ovde odrasle možda i nisu dovoljno svesne kolika je šteta podleći asimilaciji i izgubiti svoj nacionalni identitet. Moraju se otkriti razlozi njihovog nedovoljnog interesa za druženje sa kolegama iz svog naraoda, i to druženje na neki način i njima prilagoditi – kaže dr Klaudija Arstah, najmlađa gošća.

Slavi je prethodila skupština na kojoj je pored "tekućih problema" glavna tema bilo podmlađivanje organizacije. Dr Miroslav Štermberg je predložio da se povodom slave, uz već postojeći program, održavaju i simpozijumi na kojima bi mladi lekari mogli da skupljaju bodove, koji su im inače potrebni za napredovanje u struci. Bilo je i drugih ideja, a konačna odluka biće doneta posle dodatnih ispitivanja koje će obaviti dva koordinatora. Statut nije promenjen, kako je prošle godine planirano, a ostalo je isto i rukovodstvo. Predsednik je i dalje dr Dušan Ristić, stomatolog iz Dortmunda. Potpredsednica je dr Ana Fraufrau fon Rotenhan, kćerka osnivača podružnice doktora Teodorovića, a o kasi će i do iduće skupštine da brine dr Damir Kamenšek.

Pre skupštine dr Vladan Milović održao je predavanje o kardiovuskularnim oboljenjima, a dr Dušan Ristić govorio je na temu "Navigacija u implatologiji" uz akcenat na njenu ambulantnu primenu koju je usavršio sam predavač. Na ovom skupu dr Vladan Milović prisutne je upoznao sa osnivanjem srpske Fondacije, za koju su lekari pokazali veliki interes. Sa orkestrom "Lira" iz Beograda slavilo se do sitnih sati, a skup i druženje završeno je u nedelju posle službe i ručka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here