Barak Obama cenzurisan u Kini!

0

Kinezi konstantno dokazuju da su neprevaziđeni majstori trgovine i marketinga: Oba Mao

 

Obama je u Šangaju izjavio da je veliki protivnik cenzure. "Izraz naše snage je i to što građani SAD imaju potpuno slobodan internet, odnosno neograničeni pristup sadžajima na njemu. Mislim da to i dalje treba ohrabrivati".

 

 Transkript Obaminog govora omah je postavljen na portal "Netease", ali su ga cenzori odatle uklonili nakon svega 27 minuta.

 

Kineska državna novinska agencija Sinhua, postavila je kasnije čitav transkript na kineskom jeziku na svoj vebsajt ali, kako navodi agencija AP a prenose beogradski mediji, "potrebna su četiri klika da bi se locirao relevantni deo".

 

Lokalna šangajska televizija bila je jedina koja je direktno prenosila Obamino obraćanje, a ono je kasnije u celosti postavljeno i na dva popularna internet portala kao i na veb sajt Bele kuće.

 

 

Na sajtu kineskog partijskog dnevnika "Pipls dejli" Obamin govor je prenet u sažetoj verziji, u kojoj stoji da je američki predsednik istakao "ogromnu moć interneta u širenju informacija", ali bez njegovih komentara o cenzuri.

 

U Kini više od 250 miliona ljudi koristi internet, a to je i zemlja sa jednom od najjačih kontrola interneta na svetu, poznatom pod imenom "Veliki kineski protivpožarni zid", zbog koga je često na meti međunarodnih kritika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here