Umro akademik Sima Ćirković

0

 

 

Doktor istorijskih nauka, Ćirković je bio član Odeljenje istorijskih nauka. Dopisni član SANU postao je 1972. godine, a redovni 1981. godine. Njegova oblast rada bila je istorija naroda Jugoslavije u srednjem veku.
 

Ćirković je rođen u Osijeku, 29.januara 1929. godine. Doktorirao je u Beogradu 1957. godine, gde je i predavao, na Filozofskom fakultetu. Od 1968. godine bio je redovni profesor.

U SANU je obavljao funkcije zamenika sekretara Odeljenja istorijskih nauka, sekretara Odeljenja, generalnog sekretar Akademije i člana Predsedništva SANU.
 

Tokom plodne naučne karijere bio je i član: ANU BiH, Evropske akademije za istoriju u Briselu, JAZU, CANU, stručnih udruženja: Matice srpska; Međunarodnog instituta za ekonomsku istoriju Frančesko Datini u Pratu, Italija; Međunarodnog komitet za istorijsku metrologiju i Međunarodne komisije za proučavanje slovena.
 

Aktivnu ulogu imao je i kao urednik Enciklopedije srpske istoriografije i Leksikona srpskog srednjeg veka.
 

Akademik Sima Ćirković, naučnik svetskog ranga dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, kao što su: Sedmojulska nagrada SR Srbije, 1982; Prosvetina nagrada 1972; Oktobarska nagrada grada Beograda 1987; Orden rada sa crvenom zvezdom 1988; Nagrada grada Beograda, 2006; Medalja Konstantin Jireček Nemačkog Društva za Jugoistočnu Evropu, 2006, saopštila je SANU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here