Istina o Kosovu sa velikog platna

0

SA SARADNICIMA: Andre Benet, Goran Radovanović i Nikos Mustakas

Režiser Goran Radovanović, čiji se film "Hitna pomoć" prikazuje u glavnom programu ovogodišnjeg filmskog festivala "Manhajm-Hajdelberg", predstavio se preksinoć publici na koju je srpski film ostavio veoma dubok utisak. Zahvaljujući tom ostvarenju nemačka publika je možda i prvi put videla dokumentarne sekvence izbegličkih kolona kosovskih Srba.

Ponos i pravoslavlje

Radovanović je sa podijuma poručio nemačkoj javnosti da je "Srbija bila i ostala deo pravoslavlja, između Rusije i Grčke". On je istakao da se ponosi time što je odrastao uz rusku literaturu.

Radovanović je na prikazivanje filma u glavnoj festivalskoj dvorani u Manhajmu stigao direktno sa aerodroma, posle napornog leta sa Kube, gde je od pre godinu dana profesor na uglednoj međunarodnoj akademiji za film i televiziju "San Antonio de Los Banjos". Uprkos umoru, dugo je učestvovao u veoma živom razgovoru sa brojnim gledaocima, što se nastavilo do kasno u noć.

 

Direktor festivala, dr Mihail Kec, pre projekcije filma sa zadovoljstvom je predstavio Radovanovića publici i istakao da je on danas "jedan od najistaknutijih i najoriginalnijih autora u jugoistočnoj Evropi, režiser i scenarista mnogobrojnih dokumentarnih i igranih filmova, kojima je već pobrao mnoga priznanja i nagrade, a između ostalog član je Evropske filmske akademije."

Publika je pratila bez daha "Hitnu pomoć", film koji ih je uvukao u vrtlog dramatičnih događaja kroz koje su prošli Beograd i Srbija u prvim godinama novog milenijuma, od pada Slobodana Miloševića, preko ubistva Zorana Đinđića, do kompjuterizacije zemlje koja obećava bolji život.

Moderator je pokušao sve da izbegne klizav politički teren, priznajući da tome nije dorastao, i da razgovor usmeri samo na film. Sam Radovanović nekoliko puta je naglasio da on nije političar i da film govori o ljudskim sudbinama, u razgovoru sa publikom neizbežno je dominirala politika, u prvom redu pitanjem zašto film počinje padom Miloševića, a ne bombardovanjem Beograda?

Narednog meseca film "Hitna pomoć" biće prikazan i nemačkoj televizijskoj publici putem TV kanala 3SAT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here