EU: Ministri u Briselu o Rusiji, Ukrajini

0

Ministri će tokom diskusije raspravljati o produženju takozvane "Lisabonske strategije" za održivi privredni rast i zapošljavanje koja je usvojena na samitu šefova država i vlada u Lisabonu 2000. godine i čije je trajanje predviđeno do 2010. godine.

 

Tokom sastanka, ministri će izvršiti pripreme i za evropski samit koji će se održati 10. i 11. decembra tokom kojeg bi Savet EU trebalo da pozdravi stupanje na snagu Lisabonskog sporazuma 1. decembra, usvoji zaključke za "Stokholmski program" koji se odnosi na pravosuđe i unutrašnje poslove i još jednom razmotri evropske ciljeve na Kopenaškom samitu o klimatskim promenama.

 

Takođe, trebalo bi pripremiti nastup EU na samitu sa Rusijom koji će se održati 18.

novembra u Stokholmu pored pitanja bilateralnih odnosa i na teme kao što su klimatske promene, energetska bezbednost i efekti privredne i finansijske krize.

 

Kada je u pitanju Ukrajina, ministri će razmotriti razvoj odnosa sa tom zemljom, posebno problem snabdevanja gasom, predsedničke izbore u toj zemlji koji su zakazani za 17. januar 2010 i ekonomsku situaciju.

 

Na dnevnom redu biće i situacija na Bliskom istoku i kako EU može podržati mirovni proces, evropsko vojno prisustvo u Bosni i situacija u svetlu butmirskih razgovora.

 

Jedna od tema biće i operacija Altea, odnosno borba protiv pirata duž obala Somalije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here