Dijaspori mesto i u Skupštini Srbije

0

RASEJANJE DA PREDSTAVLJAJU NAJBOLJI: Ministar Srđan srećković i Dušan Vidaković, predsednik kompanije "Nidda Verlag GmbH"

 

Predstojeći zakon o amnestiji regruta, formiranje Skupštine dijaspore, mogućnost da rasejanje dobije svoje predstavnike u parlamentu Srbije, kao i učenje srpskog

Rešiti probleme regruta

Kada je reč o regrutima iz rasejanja, Dušan Vidaković je ukazao na neophodnost fleksibilnijeg stava Srbije koja treba da ima u vidu da u jeku svetske ekonomske krize svaki regrut, koji živi u inostranstvu, dolaskom na služenje vojnog roka u Srbiju gubi posao u zemlji gde živi i radi. S druge strane, Srbija nije u mogućnosti da mu po izlasku iz vojske obezbedi novo zaposlenje na svom tlu.
Srećković je, u tom kontekstu, najavio donošenje novog zakona o amnestiji za koji je Ministarstvo za dijasporu, kako je rekao, dobilo podršku ministra odbrane, kao i Ministarstva pravde.
Ovim propisom čije se usvajanje očekuje, napomenuo je ministar, "uz već doneti Zakon o vojsci trajno će biti rešen problem služenja vojnog roka, a sredinom 2011. godine Vojske Srbije biće profesionalizovana".

jezika u dijaspori i negovanje nacionalnog identiteta ključne su teme jučerašnjeg sastanka Dušana Vidakovića, predsednika kompanije "Nidda Verlag Gmbh", sa ministrom za dijasporu Srđanom Srećkovićem, koji je izdavača "Vesti" ugostio u svom kabinetu u Beogradu.

Ministar je tokom razgovora napomenuo da se nedavno usvojenim Zakonom o dijaspori "ne mogu rešiti svi problemi dijaspore", naglasivši pritom da je ovaj propis "okvir da odluke koje se donose za državu Srbiju imaju zakonsku obavezu".

– Takođe, kada smo donosili Zakon o dijaspori osnovno polazište je bilo da se Ministarstvo za dijasporu i Vlada Republike Srbije ne mešaju u izbor predstavnika za Skupštinu dijaspore. To međutim, u operativnom smislu, ne isključuje probleme na terenu. Na dijaspori je da između sebe legalno izabere najbolje predstavnike – poručio je Srećković.

S druge strane, Vidaković je istakao "da se prilikom izbora predstavnika za Skupštinu dijaspore mora voditi računa da se biraju oni koji neće biti snishodljivi prema vlastima u Srbiji," i dodao: "Treba da budu izabrani oni koji će odlučno i dosledno zastupati interese dijaspore."

Portal "Vesti" – pun pogodak

Ministar za dijasporu Srđan Srećković otkrio je juče da svakodnevno prati sve najvažnije vesti na našem novom internet portalu (www.vesti-online.com).

– Novi internet portal "Vesti" je dinamičan, pregledan i interesantan. Pun je pogodak za generaciju koja komunicira elektronskim putem – rekao je ministar Srećković.

Po pitanju glasanja na opštim izborima u Srbiji, Vidaković je ukazao na neophodnost stvaranja jedinstvenog biračkog spiska, potrebu većeg animiranja dijaspore da iskoristi svoje biračko pravo, kako se i ubuduće ne bi dešavalo da na pojedinim biračkim mestima u konzulatima bude više posmatrača iz Srbije nego što dođe glasača iz dijaspore.

Govoreći o tom problemu, ministar Srećković je najavio da se iduće godine očekuju izmene izbornih zakona, a da će Ministarstvo za dijasporu insistirati na jedinstvenom biračkom spisku i stvaranju mogućnosti za elektronsko glasanje preko Interneta.

– Takođe, tražićemo da dijaspora dobije određen broj svojih poslanika u Skupštini Republike Srbije – otkrio je "Vestima" ministar Srećković.

U razgovorima su takođe učestvovali državni sekretar za dijasporu dr Predrag Tojić, Vukman Krivokuća, pomoćnik ministra, i Aleksandra Kojić, generalni sekretar Ministarstva za dijasporu.

Srpski na Internetu

– Pored podrške i afirmisanja postojećih dopunskih škola, Ministarstvo za dijasporu nastoji takođe da iznađe nove modele elektronskog učenja srpskog jezika na kompjuteru i preko Interneta.
– Taj sadržaj mora da bude u zanimljivoj formi i prilagođeno deci kojoj srpski jezik nije prvi već drugi jezik – rekao je Srećković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here