Karadžiću suđenje 1. marta 2010.

0

U odluci sudskog veća navodi se da će, i pored imenovanja branioca, Karadžić moći i dalje da sam sebe zastupa po "svakodnevnim pitanjima", kao što su podnošenje zahteva, odgovora na predloge tužilaštva, i njegovo dalje pripremanje za suđenje.

Radovan Karadžić dobiće dodatnih tri i po meseca za pripremu odbrane
 

"Ako Karadžić nastavi da bojkotuje suđenje u martu ili da na drugi način opstruira efikasno i pravično vođenje procesa, izgubiće pravo da sam sebe zastupa, više mu neće biti dozvoljena asistencija pravnog tima u pripremi odbrane i nametnuti branilac će preuzeti sveukupno zastupanje njega pred sudom", upozorava se u odluci sudskog veća.

Ukoliko se, pak, Karadžić ne bude ovako ponašao, on će i dalje imati prvo da na suđenju sam sebe zastupa, a nametnuti branilac će prisustvovati procesu i ostati dostupan da se u njega uključi kad god sudsko veće to proceni da je neophodno, napominje veće.

U obrazloženju odluke navodi se da Karadžić suštinski ometa vođenje pravičnog i efikasnog postuka svojim upornim odbijajem da učestvuje u suđenju dok ne bude spreman, te da interesi pravde zahtevaju da mu se dodeli branilac po službenoj dužnosti. Sudsko veće je ocenilo da će postavljenom braniocu biti potrebno vreme da se pripremi za proces i naložilo Sekretarijatu da odmah imenuje branioca i omogući mu neodložnu pripremuza suđenje.

Veće je pozvalo Karadžića da u potpunosti sarađuje sa nametnitim mu braniocem, kako bi se što bolje pripremio za suđenje. U odluci je ocenjeno da će tri i po meseca biti adekvatno vreme za pripremu branioca, pošto će se njegovo učešće u postupku fokusirati samo na suđenje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here