Mladi talenti veliki potencijal Srbije

0

Na dvogodišnje magistarske studije prijavi se na desetine hiljada studenata od kojih bude primljeno 600, među njima i 40 odsto iz inostranstva. Izbor se vrši vrlo pažljivo, kako bi bio zastupljen određeni broj studenata iz svake zemlje.

 

Iz Srbije se obično upiše po jedan student, a pre dve godine to je bila Maja Murišić, koju je u okviru svoje mini-serija o srpskim studentima u SAD predstavio "Glas Amerike".

Ulaganje u znanje

 

Majin smer, kao i u Beogradu, bili su međunarodni odnosi, konkretno američka spoljna politika i međunarodna ekonomija, što je jedan od razloga zbog kojih sebe ne vidi ni u jednoj od srpskih institucija. A mladi u Srbiji, koji žele profesionalni uspeh, trebalo bi da počnu da ulažu u sebe – što je pre moguće.
– Pre svega u pogledu stranih jezika i radnog iskustva. Čini mi se da je to nešto što nedostaje mladima u Srbiji, a nešto što se jako ceni ovde – zaključuje Maja.

Šta je to što je presudilo da baš ona bude izabrana da studira na SAIS-u?

Maja Murišić

– Verujem da je sama činjenica što dolazim iz Srbije bila značajna za ljude iz škole jer u mojoj klasi je bio po jedan student iz skoro svake bivše jugoslovenske republike, što je rasprave, diskusije i predavanja u školi učinilo veoma zanimljivim.

 

 

Drugi razlog je vezan lično za mene i verujem da su presudni bili visok prosek na osnovnim studijama u Beogradu, znanje stranih jezika i radno iskustvo pre nego što sam došla ovde – kaže Maja.

Uspeh, koji je postigla pre dolaska na studije u Vašington, isplatio se i novčano. Ubrzo nakon prijema na SAIS, od univerziteta je stiglo i pismo sa obaveštenjem da će troškovi njenih studija, koji iznose čak 60.000 dolara, biti pokriveni.
Maja konstatuje da u mladim talentima, kojima bi država omogućila sredstva za studiranje u inostranstvu, leži ogroman potencijal koji Srbija još ne koristi na pravi način.

– Samo moja škola ima 15.000 alumnista širom sveta i veliki broj je na jako važnim političkim funkcijama. To je resurs koji je značajan za svaku zemlju, a naročito za zemlju koja ima međunarodni položaj koji ima Srbija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here