Filipu se ostvaruje “evropski san”

0

Šansa: Filip Velašević u dresu Kelna na stadionu istoimenog kluba

Talenat i ljubav prema fudbalu, ali i izuzetna upornost kojom Filip Velašević iz Toronta sanja svoj san o fudbalskoj karijeri, vode ovog 16-godišnjeg dečaka ka Evropi i afirmaciji u nekom od velikih klubova na starom kontinentu. Filip se upravo vratio iz Nemačke sa pozivnicom Fudbalskog kluba Keln da se od januara priključi njihovom timu igrača do 17 godina i da s njima nastavi da trenira i upotpunjuje svoje fudbalsko znanje.

Uz punu podršku porodice

 

Filip za svoju fudbalsku avanturu ima punu podršku roditelja i mlađeg brata. Mama Tanja je na kraju, iako teška srca, popustila i pristala da Filip krene u osvajanje svoje fudbalske budućnosti.

Okarakterisan kao "pametan igrač velikog potencijala koji se odlično kreće i kontroliše loptu, ali i poseduje ogromnu želju i volju da uspe", Filip je tako dobio mogućnost da intenzivno uči i napreduje na putu koji je odabrao još pre desetak godina. Počeo je u mladoj ekipi Srpskih belih orlova i kao "orlić" doživeo prvu afirmaciju na fubalskom polju. Bio je deo tima Erin Mills (zajedno sa Stefanom Vukovićem, a o obojici mladih fudbalera "Vesti" su već pisale), koji je u sezoni 2007/2008. osvojio titulu prvaka Ontarija, a onda i šampiona Kanade (1993. godište).
 

Na treningu u Kelnu: Velašević (desno)

Uslovi rada i reputacija Kelna su prevagnuli i Filip s nestrpljenjem očekuje odlazak u Nemačku. Da se on pitao, posle probe bi odmah ostao u Kelnu.
– Šansa je tu, zašto je odmah ne iskoristiti – ocenio je Filip.
Ipak, do januara treba rešiti mnoge stvari, jedna od njih i je i njegov nastavak školovanja.

U prvo vreme biće to dopisna škola preko Interneta, a posle, u zavisnosti kako bude savlađivao nemački, i nemačka škola. Inače, mladi fudbaleri koji dolaze sa strane smeštaju se u lokalne familije, pa se Velaševići nadaju da će njihov sin ubrzo ponovo savladati nemački, koji je naučio (pa zaboravio) kada su, posle bekstva iz Sarajeva u ratnim devedesetim godinama izvestan period živeli u Nemačkoj.

 

(opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 03.11.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here