U Beču izbori u oktobru 2010.

0

Socijalisti nikad slabiji: Mihael Hojpl

 

Jačanje desnice

 

U Beču se, kao i u ostatku zemlje, očekuje znatno jačanje ekstremno desničarske Slobodarske partije (FPO), čiji lider Hajnc-Kristijan Štrahe pokušava uspešno da pridobije glasove širenjem mržnje protiv stranaca, pre svega protiv muslimana. On računa i na glasove Austrijanaca srpskog porekla za koje se posebno bori.

Pošto je ova stranka pretrpela velike gubitke u više pokrajina na izborima u drugoj polovini ove godine gradonačelnik Mihajel Hojpl namerava da izbore održi u zakonskom roku, a ne ranije, kako je bilo spekulisano. On je nadležnom odboru u bečkoj skupštini predao interni zahtev za održavanje izbora u oktobru 2010, što je isti prihvatio.

 

Tačan datum za izbore još nije određen, ali Bečlije bi mogle da odluče o sudbini gradskih vlasti 3, 10. ili 17. oktobra.

Socijaldemokratima preti veliki gubitak i u Beču, gde bi mogla ova stranka da izgubi apsolutnu većinu. Prema aktuelnim istraživanjima SPO trenutno može da računa na svega 46 odsto podrške stanovništva. Time bi ova stranka bila prinuđena da uđe u koaliciju sa nekom drugom partijom, što bi promenilo političku sliku Beča.
Održavanjem izbora u najkasnijem zakonskom terminu Hojpl želi da preokrene negativan trend koji SPO ima u poslednje vreme.


(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 02.11.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here