Slučaj marinac: Iz Beograda, ali ne našeg

0

 

Iz Beograda u državi Mejn

Mnoge redakcije prenosile su vest o nestalom marincu iz Beograda trudeći se da dođu do njegovog oca Davida koji je davao izjave za nekoliko svetskih medijskih kuća.

 

Međutim, već u subotu uveče postalo je jasno zašto niko nije uspeo da pronađe članove Samuelove porodice u srpskoj prestonici – Beogradu. Naime, tada su uz spisak nestalih pridodati i podaci o državama porekla, pa je pored Samuelovog imena pisalo „Mejn“.

 

Glavni grad američke države Mejn je Belgrejd koji je ime dobio po srpskoj prestonici. Nalazi se severozapadno od Oguste i smešten je između pet Beogradskih jezera. U njemu živi oko 4.000 ljudi. Grad je dobio ime Beograd krajem 18. veka.

 

Devet Beograda

Prema Nacionalnom Geografskom atlasu sveta iz 1992. godine u svetu postoji još devet gradova sa imenom Beograd.
Osim Beograda u Mejnu, u američkim državama postoji još pet Beograda: u Minesoti, Montani, Severnoj Karolini, Teksasu i Nebraski. Interesantno je da u svih pet beogradskih varoši u SAD nema nijednog stanovnika srpskog porekla.

  

Istoričari tvrde da je osnivač naselja bio Džon Dejvis, koji je često putovao Evropom. Veruje se da je posetio Srbiju ili je prosto kao i ceo svet bio oduševljen oslobođanjem Beograda od petovekovne turske vladavine. Prilikom pisanja peticije za novu naseobinu građanin Džon Dejvis je predložio da se ona nazove Beograd.

Početkom 19. veka Beograđani su lagodno živeli, jer su uzgajali žito i radili u mnogobrojnim mlinovima. Krajem veka glavni usevi su im postali jabuke i krompir. Beograd u državi Mejn je danas mesto gde se okuplja na stotine pecaroša, jedriličara i skijaša dolazi na Beogradska jezera i napuštene šumske brvnare da uživa u prirodi.

 

Beogradska jezera

Jedina beogradska farma danas je povrtnjak Frenka Farnhema, koji i dalje gaji i prodaje svoje povrće, na oduševljenje i stanovnika i posetilaca. Ovaj Belgrejd vode dve žene, Keti Farin, gradonačelnik i sekretar Elen M. Edgerli, koje rado na internetu čitaju informacije o srpskoj prestonici Beograd.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here