Kilogram jabuka dva dinara! Sramota!!

0

Zoran Tmušić

 

Često, kad hoće da objasne neku čudnu pojavu, neku nelogičnost, nešto što se kosi sa zakonima i logike i života, srpski seljaci upotrebe izreku: "Ovako nije bilo otkako je krmača rep zavrnula."

 

Ovo je onomad rekao i seljak iz užičkog sela Zlakusa Milić Savić kad je saznao da u jednoj fabrici u Požegi plaćaju dva dinara za kilogram jabuka tzv. "padalica", koje najpre služe za dalju preradu, odnosno proizvodnju sokova, sirupa, kompota, rakije, a mogu se naći i na svakoj trpezi…

Ne, zaista nikad tako nije bilo: srpske gazde plaćaju tačno dva dinara za kilogram rumenih seljačkih jabuka, slađih od meda! Dva dinara za kilogram, ili jedan evro za 45 kilograma. Isto je i Podrinju, dok predstavnici Udruženja "Čačanska jabuka" kažu da otkupljivači u okolini Čačka plaćaju "padalicu" malo bolje – između dva i po i tri dinara.

"Za paklicu običnih cigara koje pušim, treba da naberem skoro 50 kilograma jabuka," zavapio je Milić Savić i dodao da neće obrati ni kilogram. "Neka ih, reče, neka sve istrunu!" Na kraju je predložio novinaru "Vesti" da nabere sam koliko god hoće.

"Ako bereš, daću ti po dinar! I još ćeš dobiti gratis kilo rakije i malo mezetluka!" pokušavao je Milić, a kad je postao svestan da će jabuke ipak opasti sa grana i skotrljati se niz strminu, na stari seoski put, utešno primeti: "Došlo zadnje vreme: niko više neće ni da krade jabuke!"

Dva dinara za kilogram jabuka?! Ima li veće sramote u Srbiji?!

Slatka srpska jabuka, neprskana, zdrava, rumena – danas je jeftinija od kamena iste veličine. Seljak, koji pet dana provede u svom voćnjaku i nabere hiljadu kilograma tih jabuka, spakuje ih u 33 džaka, odveze do fabrike za preradu voća u Požegi, Čačku ili Loznici, može da računa na zaradu od 2.000 dinara, što je nešto malo više od 20 evra.

Znači, tona jabuka u Srbiji vredi – 20 evra.

Kad odbije troškove prevoza i troškove za džakove, seljaku će ostati desetak evra za predatih hiljadu kilograma.

Najžalosnije u svemu ovome je da danas između Drine i Morave ima seljaka koje je muka naterala da beru jabuke i prodaju ih po dva dinara za kilogram. To nije nikakva tržišna ekonomija, to nema veze ni sa privredom.

To je uvreda! To je ruganje. To je državni šamar srpskom seljaku!

Prvo su ove godine tog seljaka naterali da jeftino proda maline, onda su ga naterali da odustane od berbe kupina, u međuvremenu su snizili otkupnu cenu mleka i žive vage stoke, a na kraju su mu ponudili dva centa za kilogram jabuka.

Istovremeno, ovih dana u najpoznatijem srpskom lancu trgovina mogu se kupiti jabuke iz uvoza – velike, blede, po ceni od skoro jednog evra za kilogram.

 

Istovremeno, premijer Srbije Mirko Cvetković u Užicu otvara novu carinarnicu.

Da bi se, valjda, lakše ocarinile Miškove uvozne jabuke.

"Ovako nije bilo otkako je i krmak rep zavrnuo".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here