MUP i Euleks prave granicu?

0

Punkt Rudnica

Preko kontrolnog punkta Rudnica na Kosovu i Metohiji ulazi se u poslednjih mesec dana uz rigorozne kontrole srpske policije, zastoje od po nekoliko sati i kilometarske kolone. Srpska policija kontroliše sve: putnike, vozila, robu. Upisuju se matični brojevi, brojevi vozačkih i saobraćajnih dozvola… Punkt ponekad, kažu vozači, liči na pravu granicu.

 

Deca iz Leška kasne u školu u Raškoj zbog stajanja u koloni

– Samo što još pasoše ne traže! Prošlog vikenda kolone su bile kilometarske, pošao sam u Rašku na pijacu da prodam kravu, ali sam morao da se vratim, jer je, dok sam čekao na prelaz preko Rudnice, pijačni dan prošao – kaže Miljko Milivojević, poljoprivrednik iz Donjeg Jerinja kod Leška.

Test za beli šengen

– Sigurno znam da MUP i Euleks zajednički obilaze kolone, mere vreme čekanja i prate reakcije posebno nas Srba sa severa pokrajine na buduću viznu liberalizaciju. Sve što se ovde radi jasno ukazuje da se Beograd polako povlači i da mu nije mnogo stalo do nas koji živimo na Kosmetu – kaže jedan visoki funkcioner DSS-a u Leposaviću.

Dok srpska policija na Rudnici traži "dlaku u jajetu", preko Euleksovog punkta u Jarinju prolazi se za dva-tri minuta, a kontrole su tek simbolične.

– Ne znam čemu ovo vodi. Svi se bojimo da se polako priprema prava granica i da ostajemo u nezavisnom Kosovu – kaže Dragan Virijević iz Donjeg Krnjina kod Leposavić i naglašava da zbog zastoja na Rudnici deca kasne u školu.
Naime, mnogi se iz Raške školuju ili studiraju na severu Kosmeta, dok mnoga deca iz Leška ili Leposavića idu u školu u susednu Rašku), a neki i na posao.

 

 

 

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 30.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here