Arapi povezuju dijasporu i Srbiju

0

Sve pod kontrolom: Nebojša Starčević

Potpisivanje Sporazuma o otvorenom nebu, najavljena vizna liberalizacija i dolazak takozvanih "lou kost" kompanija u Srbiju značajno pojačavaju konkurenciju u aviosaobraćaju.

Direktor Direktorata za civilno vazduhoplovstvo (DCV) Srbije Nebojša Starčević kaže za "Vesti" da će prava tržišna utakmica tek uslediti, što putnicima u načelu donosi više letova, po manjoj ceni, a državi daleko veće prihode. On najavljuje još veće interesovanje aviokompanija nakon vizne liberalizacije za građane Srbije koja se očekuje od januara iduće godine.

Ima li još zainteresovanih?

– Ima i čim budu zatražili dozvolićemo im uspostavljanje linije. Interesovala se mađarska lou kost kompanija "Vizer" koja čak namerava da u Beogradu trajno postavi jedan avion. Druge aviokompanije koje se pominju u medijima, poput španskog "Vjulinga", irskog "Rajanera" ili britanskog "Izidžeta" nisu tražili dozvole, ali će se konkurencija drastično pojačati sa očekivanom viznom liberalizacijom za građane Srbije od januara iduće godine.

"Lou kost" i nacionalne aviokompanije utrkuju se da zauzmu deo novog tržišta u Srbiji, ko je dobio dozvolu?
– Mi nikoga ko je aplicirao nismo odbili i od iduće godine u Beograd će sletati mađarski "Malev", austrijski "Niki", slovenački "Adrija ervejz". Kako je "Jat" odustao od linije Niš-Cirih, mi smo dozvolu za letove dali "Montenegro erlajnzu" jer ne želimo da putnicima koji žele da putuju tu mogućnost uskratimo zato što "Jat" ne želi da održi liniju.

Šta podrazumeva nedavno parafiran ugovor o vazdušnom saobraćaju između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije?
– Podrazumeva slobodan aviosaobraćaj između dve zemlje, a iz UAE su delegirali čak pet kompanija koje bi mogle da lete za Beograd. Reč je o "Emirejtsu", "Etihadu", "Flaj Dubaiju", "Rak ervejzu" i "Er Arabiji". "Emirejts" je zatražio i dobio dozvolu za dnevni let prema Beogradu. To je posebno važno zbog naše dijaspore u Australiji jer je reč o najfrekventnijoj vezi prema australijskom kontinentu. Dakle, "Emirejts" će svakoga dana sletati u Beograd, a odatle verovatno nastavljati i prema drugim destinacijama.


(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 29.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here