Dijasporu izbrisali sa spiska

0

Predlog zakona o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnoj administraciji, koji se trenutno nalazi na razmatranju u Skupštini Srbije, nepovoljan je za opštine iz kojih je veliki broj građana otišao na privremeni rad u inostranstvo.

 

Naime, svi oni koji su u dijaspori duže od godinu dana više se ne nalaze na spisku stanovnika, pa se na taj način kvota za broj činovnika računa samo u odnosno na meštane koji trenutno žive u određenoj opštini.

Sa ovim problemom susrele su se skoro sve opštine u istočnoj Srbiji. Prema popisu iz 2002. godine, na primer, svilajnačka opština ima 34.000 stanovnika. Međutim, prema podacima Odeljenja za statistiku iz Kragujevca, ona ima 25.511 stanovnika. Kako je u opštinskoj upravi zaposleno 137 radnika, ili 5,37 odsto u odnosu na broj stanovnika, a kako je kvota za određivanje viška (četiri zaposlena na 1.000 stanovnika), ova opština mora da otpusti 31 radnika.

 

Predrag Milanović, zamenik predsednika opštine Svilajnac

– Dakle, imamo 25.511 stanovnika, a 26.311 birača. Nije li nelogično da imamo 1.000 birača više nego stanovnika? – pita se Predrag Milanović, zamenik predsednika opštine Svilajnac i dodaje da bi, kad bi se računali i ljudi na privremenom radu u inostranstvu, opština mogla da uposli još dva radnika.

 

On kaže za "Vesti"da Svilajčani nisu protiv odluke Vlade, kao ni protiv određene kvote zaposlenih činovnika u odnosu na broj stanovnika, ali apeluje da se kvota određuje prema realnom broju stanovnika.

 

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 28.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here