Hag žuri da osudi Radovana

0

Proces veka pred Haškim tribunalom odložen je juče jer se bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić nije pojavio u sudnici. U krajnje zbunjujućoj atmosferi za sve prisutne, Sudsko veće je ipak odlučilo da suđenje Karadžiću nastavi, pa je za danas najavljena uvodna reč Tužilaštva koje je odmah zatražilo nametanje advokata po službenoj dužnosti.

Piter Robinson

Pravni savetnik Radovana Karadžića, američki pravnik Piter Robinson kaže za "Vesti" da namera Sudskog veća da započne proces bez Karadžića nije definitivna: " Oni još nisu doneli odluku da se ovaj proces nastavi bez Karadžićevog procesa. Odluka da se ne pojavi na početku suđenja je bila njegov izbor i vreme će pokazati da li je bila dobra. Međutim, teza Sudskog veća i Tužilaštva da je on imao dovoljno vremena da pripremi odbranu i da je ovo njegov vid opstrukcije, apsolutno ne stoji. Tužilaštvo bi trebalo da bude poslednje koje bi se na to žalilo. Oni su imali 14 godina da se pripreme. Uostalom, gotovo svi drugi optuženi su imali barem dve godine za pripremu," ocenjuje Robinson.

 

S druge strane, Toma Fila smatra da u slučaju da Haški tribunal ne odustane od svoje namere, Karadžić zapravo nema nijednu drugu opciju nego da se kroz štrajk glađu izbori za svoja prava: "Suđenje sasvim sigurno neće početi bez Karadžića ili nekog ko će ga formalno zastupati. Tribunal pred sobom ima samo dve opcije – ili da nekom od njegovih pravnih savetnika, da li Piteru Robinsonu ili Goranu Petronijeviću to ponudi, a oni pristanu, ili da mu nametnu bilo kog pravnika koji će sedeti u sudnici i ispuniti pravnu formu. To se trenutno dešava u procesu protiv Jovice Stanišića. Međutim, plašim se da Karadžić svoja prava može da ostvari samo ako primeni taktiku Šešelja i započne štrajk glađu. Međutim, kada sam to jednom rekao, njegova porodica se naljutila," ističe Fila.

I Branislav Tapušković je uveren da suđenje ne može da počne bez okrivljenog ili nekog ko će ga barem formalno zastupati, ali tvrdi da je Karadžić pravilno postupio što se nije pojavio u sudnici.

 

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Vesti" za 27.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here