Vuku u čast

0

Uz zvuke valcera

U subotu uveče, u sali Lig kluba, u naselju Karina održan je "Veliki školski bal" u organizaciji male škole na srpskom jeziku "Sveti Sava", koja radi pri CŠO u Ros ulici.

Bal je bio posvećen tvorcu srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću, pa su deca namenskom akademijom obeležila godišnjicu Vukovog rođenja i podsetila na njegove najznačajnije radove na stvaranju pisma, gramatike, pravljenju rečnika i skupljanja narodnih umotvorina.

Inače, mala škola na srpskom jeziku u Ros ulici radi punih sedam godina, trenutno ima 30 polaznika i tri učitelja, a deca, podeljena u tri starosne grupe, pohađaju nastavu subotom.

Deca su posetiocima posle akademije predstavila svoje znanje i talente, pa je priređen i mini-koncert budućih muzičkih zvezda, koje su otpevale dve narodne pesme, a pravu buru aplauza pobrali su citirajući aforizme iz knjige "Olovka piše, piše srcem".

 

 

Polaznici male škole "Sveti Sava"

 

 

 

Dostojanstveno

Nenad Đoković, koji je u Brizbejn doselio sa Novog Zelanda, kaže da su slične priredbe izvodili u Oklandu.
"To je ono što treba i kako treba da se radi sa decom. Da uče o svom jeziku, kulturi i tradiciji, ali da to svoje znanje i javno pokažu. Dostojanstveno, s merom i vrlo lepo."

Na balu su prikupljene i značajne donacije koje će biti utrošene na nabavku udžbenika i knjiga iz otadžbine, a želja članova Prosvetnog odbora ove škole jeste da plan i program nastave bude što više usklađen sa onima po kojima se radi u srpskim školama.

Jasminka Šuša nije krila oduševljenje pripremljenim programom i onim što su deca pokazala.

"Divno, zaista divno, s ukusom i merom! Posebno mi se dopao muzički deo gde smo čuli nekoliko neverovatno talentovane dece" – rekla je ona.
 

Kolo zbog običaja

"Dugo nije bilo ovako prijatne atmosfere na jednom događaju u Brizbejnu", kaže Milijana Nikolić."Svakako su deca najzaslužnija za to, ali i njihovi učitelji koji su izabrali prave tekstove, recitacije i aforizme. Iznenađujuće je koliko su ta mala deca uvežbala zahtevne tekstove na srpskom jeziku."

Gosti u CŠO plesali su duboko u noć, a na kraju se zaigralo i jedno kolo, tek toliko da se ne iznevere običaji. Iz Prosvetnog odbora male škole poručuju da imaju nameru da školski bal postane događaj koji će se priređivati svake godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here