Muzički most sa zavičajem

0

Hor "Njegoš"

Srpsko pevačko društvo "Njegoš" iz Saborne crkve Svetoga Save u Klivlendu održalo je svoj 62. godišnji koncert. Ova manifestacija priređena je u okviru obeležavanja 100-godišnjice postojanja crkve Svetoga Save i 78-godišnjice hora "Njegoš". Izvođače i goste pozdravio je protojerej-stavrofor Vasilije Sokolović. Program je vodila Dragica Vinović.

 

Osim domaćeg hora, u programu su učestvovali i hor "Stevan Hristić "iz Finiksa (Arizona), "Dr Laza Kostić" iz Midlanda (Pensilvanija), Klivlendski ruski hor, Ruski hor iz crkve Svetog Teodosijusa, hor Ruske saborne crkve Svetog Sergeja i hor Američke pravoslavne crkve Svete trojice. Horovi su zajednički otpevali "Oče naš", američku i srpsku himnu, zatim pojedinačno po nekoliko duhovnih i svetovnih pesama.

Na kraju su srpski horovi zajednički otpevali pesmu "Sahrana svetoga cara Lazara". Pesmu je komponovao Rajko Maksimović, kompozitor iz Beograda, koji je prisustvovao koncertu, a veoma zapaženu rolu otpevao je gost, bariton dr Kurt Sander, profesor Univerziteta Severni Kentaki. Izvanredan utisak na publiku ostavila je i interpretacija nove verzije pesme "Tamo daleko", koju je napravila Dragana Veličković, a otpevao hor "Njegoš". Solisti su bili Mira Damljanović i dr Kurt Sander.
Voditeljka programa je istakla doprinos dirigenta Milana Damljanovića koji već 18 godina diriguje horom "Njegoš", takođe pohvalila i najstarije članove hora Melvu Burilović, Sofiju Pasini i Mihajla Marjanovića.

Predsednik Crkveno-školske opštine dr Branislav Simić-Glavaški pohvalio je hor "Njegoš", posebno istakavši doprinos dirigenta Damljanovića u uspostavljanju "mosta između pravoslavnih horova u Klivlendu i starom kraju". Starešina crkve Svetog Save, protojerej Živojin Jakovljević takođe je pohvalno govorio o horu "Njegoš", posebno o doprinosu dirigenta.

Posle koncertnog programa usledila je zabava uz muziku Drage Mičića iz Klivlenda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here