Naš put vodi na jug

0

Gošća: Vinka Šarenac-Perišić iz Herceg Novog

 

 

Frankfurtski sajam knjiga je svake godine povod da se sredinom oktobra u gradu na Majni okupe pisci iz dijaspore na tradicionalnim Oktobarskim susretima.

 

Organizator ovih susreta, Udruženje pisaca "Sedmica" iz Frankfurta, uspela je da u velikoj sali Kulturnog centra "Oro" okupi pesnike iz cele Nemačke, Francuske, Crne Gore, Makedonije i otadžbine.

 

Pesnicima za dušu: Milić Pavlović

Program ove pesničke svetkovine otvorila je muzička grupa "Koreni" i mali violinista Milić Pavlović uz klavirsku pratnju Elene Rihter i tako je počelo ovo čarobno veče muzike i poezije.

 

Predsednik "Sedmice" Ljubiša Simić pozdravio je goste, pesnike Milana Mihajlovića predsednika Književnog društva Kosova i Metohije, Novicu Sovrlića direktora Kulturnog centra "Dragiša Žarković" iz Kosovske Mitrovice, književnicu iz Beograda prof. dr Darinku Vučinić i pesnikinju iz Herceg Novog Vinku Šarenac-Perišić. Potom je Ljubiša Simić publici predstavio, četrnaesti po redu, Almanah književnosti srpske dijaspore – "Sedmica 08/09".
 

Almanah ipak stigao

Almanah "Sedmica 08/09" stigao je u Frankfurt na vreme i pored poteškoća na mađarskoj granici. Pojavio se na Sajmu knjiga u Frankfurtu, gde je "Sedmica" i ove godine imala svoj štand i na Oktobarskim susretima, zahvaljujući pomoći Zdravka Mitrovića vlasnika firme "Mitrović reisen".

Krenule su pesme, a gost iz Kosovske Mitrovice Sovrlić je rekao "Otadžbina je tamo, gde ima i zrno ljubavi prema njoj", a u sali "Ora" te ljubavi bilo je na pretek.
Potom je svoje pesme govorila plejadapoznatih autora, od najmlađih, Diane Pijetlović i Branislava Mitrovića, pa do veterana Pere Marčete, Milorada Mikija Milenkovića i gosta iz Pariza Nikole Šujice. Bio je to pravi pesničkim maraton protkan muzikom, a raspoloženi pesnici, vesela družina iz Minhena, Ranka Todorović-Grubešić, Danica Nain Rudović, Zorica Barać, Kostadinka-Koca Đorđevska, Jalena Zarić, Lazar Dašić, Dragica Šreder, Bratislav Rakić i mnogi domaćini pesnici, članovi su "Sedmice". Svi su se bavili rečima osvajajući tako publiku.
 

Program je vodila Nisveta Grabovac, a ovo veče bilo je nostalgična tuga za izgubljenim rajem, a to možda najbolje ilustruju reči iz pesme "Oprost" Parižanke Ranke Todorović-Grubešić: "I tvoj i moj put, vodi na jug".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here