Dodik: Paket mera neprihvatljiv za RS

0

Dodik je izjavio da na sastanku u utorak nije bilo reči o paketu mera koji su liderima u BiH ponudili zvaničnici SAD i EU, već o "principima i šta je moguće uraditi u ovom trenutku".

"Za nas je taj paket (mera) neprihvatljiv i antidejtonski, ali mi smo prihvatili da razgovaramo", ponovio je Dodik u izjavi za RTRS, istakavši da su predstavnici iz RS jasno rekli da je to neprihvatljivo za RS i da BiH može opstati samo kao dvoentitetska ili je neće biti.

Premijer RS je rekao da su i tokom današnjih razgovora izneti zahtevi neprihvatljivi za RS navodeći kao primer da je predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić tražio formiranje Vrhovnog suda BiH.

"Mi smo rekli da tražimo da se u ustavne promene ugradi mogućnost refrenduma, što nije prihvatljivo za njih", rekao je Dodik.

Dodik je kazao da su razgovori prekinuti i zbog toga što on odlazi u Beograd, gde će prisustvovati ceremoniji obeležavanja 65 godina od oslobođenja toga grada od fašizma, što je i povod posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji.

Lider SNSD istakao je da nije bilo pritiska da se ponuđeni paket mera i prihvati, navodeći da zvaničnici SAD i EU verovatno neće lako odustati od toga, ali da treba da "uvaže realnost u BiH, koja je drugačija od onoga što oni tvrde".
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here