Stihovi uz violinu i harmoniku

0

Hermana Stjepana Stojanović i Kasijana Milošević sa saradnicima

 

Književnicima i brojnim ljubiteljima pisane reči dobrodošlicu je poželeo predsednik Srpskog kulturnog foruma Dragan Mišković.

 

Gostima su se predstavili i dva mlada muzička umetnika Tanja Paucanović i Rade Đakovića. Tanja je student violine na Bečkom konzervatorijumu, a Rade učenik 5. razreda muzičke škole "Franc Šubert". U kolažnom kulturno-umetničkom nastupu oni su upotpunili veče svojom vispernom svirkom na violini i harmonici.

Herman Stjepan Stojanović je predstavio svoju novu zbirku pesama "Istorija mojih krvnih zrnaca". On je svoje stihove približio publici uz podršku prijatelja i saradnika Dragice Pejić, Mirka Pejića, Ante Burkića i ćerke Ingrid, koja je recitovala na španskom i nemačkom jeziku.

Ovo je inače druga zbirka pesama Hermana Stjepana Stojanovića, koja je usledila dve godine posle izlaska prve knjige poezije "Na izvoru vila i gadova" (2007).
 

Stojanović je godinama pregalac na kulturnom polju. U Beču živi od 1972. godine. Bio je osnvač kluba "Poezija" i radio je kao glumac u nekadašnjem YU teatru.

Priručnik za dijasporu

Tokom večeri je pristunima podeljeno i drugo dopunjeno izdanje Informativnog priručnika za dijasporu, koji je izdalo Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije, sa kojim Srpski kulturni forum iz Beča ima dobru saradnju.

Kasijana Milošević je ovom prilikom sa prijateljima i saradnicima predstavila svoju prvu zbirku pesama nazvanu "Lavirint". Iako se radi o prvoj zbirci pesama, Kasijana je autorka knjiga "Divna", "Ukleta kotlina" i " Mi među sobom", a u Beču živi već tri godine.

Knjige autora koji žive i stvaraju u austrijskoj prestonici su uspešno pre bečke promocije predstavljene u Domu kulture u Srbobranu i Ministarstvu za dijasporu Republike Srbije u Beogradu.

Bečka promocija je ujedno i "priprema" za veliko predstavljanje na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu 31. oktobra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here