Suđenje za zločine u Lovasu

0

 

Žrtve iz Lovasa

Svedočeći na suđenu optuženima za taj zločin, u Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, Žadanj je rekao da su civili u Lovasu u kratkom vremenskom razmaku ubijani u tri navrata.

 

“U prvom naletu ubijeno je dvadestek ljudi, jedan broj je ubijen u improvizovanim zatvorima, a dvadesetak na minskom polju kroz koje su civili bili naterani da koračaju”, precizirao je Žadanj.

Prema njegovim rečima, 17. oktobra muškarci iz Lovasa, odvedeni su u radionicu u kojoj su mučeni i batinjani, da bi sutradan, njih 60 bilo sprovedeno na minsko polje.

“Na minskom polju poginilo je dvadesetak ljudi, dok je 13 bilo ranjeno”, rekao je Žadanj, koji je tvrdio da je polje minirano dan pre zločina, koji se dogodio 18. oktobra. On je dodao da mu nije poznato ko je bio organizator sprovođenja ljudi u minsko polje, osim što je čuo da su oni odvedeni kako bi se polje razminiralo.

Optužnica Tužilaštva za ratne zločine četrnaestoricu optuženih tereti da su, kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije "Dušan Silni", počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva ubistvom 70 ljudi.

Tokom napada na Lovas, 10. oktobra 1991. godine, ubijena su 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima. Civili su 18. oktobra 1991. godine kao živi štit naterani da koračaju kroz minsko polje i tada su poginule 22 osobe, a u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here