Protesti zbog zakona o abortusu

0

Prema sadašnjem španskom zakonu, prekid trudnoće je moguć samo u posebnim okolnostima. Organizatori marša koji bi trebalo da se odigra u subotu, pod nazivom “Prava i poštovanje”, očekuju na hiljade ljudi iz cele Španije.

 

Ovaj protestni skup će između ostalog okupiti više od 40 religijskih I društvenih grupa. Oni zahtevaju da vlada povuče sporni zakon koji se trenutno nalazi u parlamentu, koji bi, ako se usvoji, dozvolio abortus u prvih 14 nedelja trudnoće
 

Novi zakon bi takođe dozvolio da devojčice uzrasta od 16 i 17 godinane bi morale da imaju saglasnot roditelja kako bi izvršili abortus.Sadašnji španski zakon datira još od 1985. godine I on dozvoljava da se izvši abortus ako je žena silovana ili ako se ustanovi da postoje abnormalnosti kod samog fetusa.
 

Takođe, žene u Španiji mogu prekinuti trudnoću ako im je ugroženo psihičko ili fizičko zdravlje. Poslednje naveden razlog bio je najčešće korišćen kako bi se opravdala većina abortusa kojih je u 2007. godini bilo 112.000.

 

U odbranu svog zakonskog predloga vlada tvrdi da će novi zakon o abortusu uvažavati prava žene, a svakoj trudnici koja bude želela da prekine trudnoću biće ponuđene i neke druge mogućnosti uključujući i pomoć države mladim majkama.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here