Šutanovac: Trenutno nećemo u NATO

0

„Naprotiv, Srbija je usvojila skupštinsku rezoluciju o vojnoj neutralnosti u odnosu na postojeće vojne saveze i taj koncept je potrebno dodatno razraditi“, naveo je Šutanovac u autorskom tekstu za najnoviji broj nedeljnika NIN.

 

Šutanovac je ocenio da se ova tema u našoj zemlji otvara periodično, radi zadovoljenja, kako je rekao, demagoških, partijskih interesa, vođena na bazi pretpostavki, spekulacija i predrasuda, a ne znanja i činjenica.

 

Imajući u vidu loše iskustvo iz 1999. godine, kao i kulminaciju pogrešne politike, potrebno je da već sada otvorimo konstruktivnu debatu i u saradnji sa stručnom javnošću, izradimo racionalnu analizu o najkorisnijem stepenu sadnje Srbije sa NATO, naveo je on.

 

Srbija i NATO su imale tešku istoriju i uspomene na to su sveže i teške. Ali, deset godina kasnije, potrebno je bar da pronađemo način da otvorimo konstuktivan dijalog u društvu u vezi sa NATO-om, a ne da svaki pokušaj istog svodimo na priče oko kvazipatriotizma i jeftine demagogije.

 

"Možda je vreme da razmotrimo mogućnost emocionalnog ‘resetovanja’ odnosa sa NATO, kroz korišćenje punog potencijala programa Partnerstvo za mir", zaključio je Šutanovac.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here