Avganistanac podneo ostavku u Izbornoj komisiji za žalbe

0

Barakzai je bio jedan od dva Avganistanca koja su radila u petočlanoj komisiji za ispitivanje nepravilnosti na avgustovskim predsedničkim izborima. On je ostavku objasnio rečima, kako navodi BBC, da inostrani članovi tela "ometaju" njegov rad i da Kanađanin, Holanđanin i Amerikanac, koje su UN postavile, "samostalno donose odluke".

Predstavnici UN – a saopštili su da su sa "žaljenjem" konstatovale ostavku Barakzaija, ali i napomenule da komisija mora nastaviti da radi.

Ostavka Avganistanca usledila je nakon nesuglasica dva viša zvaničnika UN, Kaja Eidea i Pitera Galbrajta.

 

Eide, šef misije UN u Avganistanu, rekao je u nedelju da je u Avganistanu bilo "raširene izborne krađe", ali da ostaju nejasne njene posledice na konačne rezultate izbora, na kojima je prema preliminarnim rezultatima pobedio sadašnji predsednik Hamid Karzai.

Galbrajt, koji je bio najviši izaslanik misije UN u Avganistanu, optužio je početkom meseca Eidea da želi da prikrije razmere izborne krađe kako bi održao dobre odnose sa Karzaijem, nakon čega je smenjen sa te funkcije.

Prema prvim rezultatima izbora Hamid Karzai vodi sa osvojenih 55 odsto glasova, dok je njegov najbliži rival, Abdulah Abdulah, osvojio 28 odsto.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here