EPA/Florian Wieser
Ministar odbrane Austrije Tomas Štarlinger

Austrijska vojska se nalazi u teškoj situaciji, na koju je upozorio ministar odbrane Tomas Štarlinger, koji je sada i na “sopstvenoj koži” imao priliku da oseti koliko je oprema zastarela.

Jedinom tehnički ispravnom transportnom letelicom austrijske vojske tipa „Herkules C-130″ Štarlinger je otputovao u Bosnu i Hercegovinu, ali zbog kvara nije mogao danas da se vrati istim avionom, već je delegacija išla autobusom, a ministar kolima.

Kada je delegacija trebalo da se vrati iz Sarajeva u Beč, na „Herkulesu” je ustanovljen tehnički kvar, piše list „Klajne cajtung”. Delegacija je morala da napusti avion i sačeka na aerodromu pokušaj popravke. Međutim, pošto nije bilo moguće popraviti kvar, organizovan je autobus vojske za povratak delegacije u Austriju, a taj put, umesto sat vremena, traje sedam sati.

Portparol vojske Mihael Bauer objavio je da je avion imao probleme sa hidraulikom.

– Povratak avionom je odložen zbog problema sa hidraulikom. Povratak se sada obavlja drumom. Drugi „Herkules” čeka na nove propelere i do kraja januara neće leteti, a treći transporter je do maja u Engleskoj na tehničkom pregledu. Ti avioni su stariji od 50 godina – ukazao je on.

Bauer je objavio i da je kvar na „Herkulesu” otklonjen oko 13:30 i da je avion poleteo iz Sarajeva, a da su delegacija i ministar u to vreme već bili na putu, drumom, ka Austriji.

Štarlinger je u septembru objavio finansijski izveštaj u kojem je pokazao koliko je kritično stanje u vojsci. Preporučio je povećanje vojnog budžeta narednih godina sa aktuelnih 2,2 na 3,1 milijardi evra, kao i postepeno povećanje na jedan odsto od BDP-a do 2030.

Ukazao je da vojska više nije u stanju da štiti zemlju, a ni da pruži pomoć građanima u slučaju elementarnih nepogoda.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here